PRECAMPANYA
Política 02/02/2019

El PP accentua (més) el centralisme per contrarestar Bauzá i Vox

El secretari general, Teo García, anuncia un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei de camins del Govern

Maria Llull
4 min
El secretari general del PP, Teodoro García Egea, conversant ahir amb el president del PP Balear, Biel Company.

PalmaEl president del PP balear, Biel Company, aprofità ahir la presentació de Maria Antònia Sansó com a candidata a la batlia de Manacor per deixar clar que el PP segueix la línia centralista marcada pel president estatal del partit, Pablo Casado. “Som espanyols, tant o més que els qui parlen. A les Balears comandam els ciutadans de les Balears, i els Països Catalans no són per a nosaltres!”, exclamà Company davant del secretari general de la formació, Teodoro García Egea, que es va desplaçar fins a un conegut hotel de Cala Millor per donar suport als seus companys de les illes.

García Egea assegurà que “les Balears no són annex de ningú i tenen identitat pròpia” i subratllà el treball dels populars per “la unitat d’Espanya”. “Som un mur de contenció contra el populisme i l’independentisme”, va dir el secretari general, que també demanà als militants que assistiren a l’acte, i que pagaren 23 euros per sopar amb els dirigents de la formació, “lleialtat”. “Valent és qui queda a canviar les coses que no li agraden”, digué García Egea, en referència a la baixa de l’expresident José Ramón Bauzá del partit, encara que sense arribar ni tan sols a anomenar-lo.

Vox també va ser una presència latent a l’acte. “Els problemes dels ciutadans no s’arreglen amb demagògia ni demanant l’expulsió de 53.000 immigrants”, apuntà Company que, tot i el to encès del discurs general, reivindicà el PP com un “partit de centredreta”, llunyà dels “extremismes”.

Tant Company com García Egea destacaren durant la seva intervenció “el fracàs” del Govern balear presidit per Francina Armengol. “L’esquerra sempre va a la contra, persegueix, insulta, divideix, sempre està enfadada…”, comentà Company entre les rialles dels militants i simpatitzants. Per la seva part, García Egea anuncià que el PP presentarà un recurs d’inconstitucionalitat en el Congrés contra la Llei de camins del Govern balear. “Les illes mereixen un Govern que respecti la propietat privada, mentre que a l’esquerra li encanta expropiar”, digué al respecte.

La llengua va ser un altre dels eixos dels parlaments. Company va fer tot el seu discurs en castellà, i en cap moment pronuncià la paraula ‘català’. “Tant estimam Espanya i el nostre castellà, com els nostres mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc”, digué el president balear, que es manifestà en contra de “la immersió, tant en un sentit com en un altre”. L’acte finalitzà amb un encès “¡Viva Espanya!” a càrrec de Teo García Egea.

Problemes amb la militància

Malgrat les negatives per part del PP, les notícies sobre abandonaments de militants són una constant des que l’expresident del Govern balear José Ramón Bauzá es va donar de baixa del partit el passat 23 de gener i va comunicar que també havia decidit renunciar a la seva acta de senador. Bauzá va compartir taula dimecres d’aquesta setmana amb una trentena de militants descontents en un dinar en un conegut restaurant de Palma. Álex Fraile, una de les assistents a aquest dinar, ha assegurat a l’ARA Balears que “al PP s’han produït moltes baixes, encara que no s’han tramitat i les persones que l’han sol·licitada continuen als fitxers i rebent la informació de convocatòries i de partit”. Segons Fraile, el Partit Popular comunicà als militants descontents que “ja sabien el que havien de fer si no estaven a gust i que segur que estarien millor en altres partits”.

Sobre la presència a Mallorca del secretari general estatal, Teodoro García Egea, en un moment tan complicat per als populars, Fraile considera que “ha tingut més de mig any per venir i recompondre la situació interna del PP balear, i no ho ha fet”. De fet, cap integrant de la direcció estatal “ha volgut mai parlar” amb els militants que no seguien la línia més regionalista de Biel Company. “No ens ha cridat ningú mai. Jo li vaig explicar personalment a Javier Maroto la situació del Partit Popular balear fa gairebé un any”, apunta Fraile.

Caiguda en les enquestes

El darrer baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) evidencia la caiguda del PP a les Balears, encara que el marge d’error és ampli, a causa del baix nombre d’enquestes efectuades a les illes i la mostra no és prou significativa. Els populars apareixen com la quarta opció dels ciutadans illencs en unes eleccions estatals, amb un 7,6% d’intenció de vot, només un punt i mig per damunt Vox. La formació d’extrema dreta apareix en l’enquesta amb un 6,1% d’intenció de vot. La baixada del PP respecte del baròmetre del CIS de desembre és de 4,5 punts. Fa just un mes, la intenció de vot del PP era d’un 12,1%. D’altra banda, el percentatge de persones que declararen que votarien Vox el passat desembre era inapreciable.

En l’àmbit estatal, el PP no millora els resultats i també apareix com la quarta força política, amb un 14,9% d’intenció de vot (el desembre era d’un 19,1%). En canvi, Vox continua a l’alça i arriba a un 6,5% d’intenció de vot (2,8 punts més que el desembre). El PSIB, per la seva banda, apareix com a primera força a les Illes, amb una intenció de vot del 21,2%. Darrere els socialistes hi ha Podem, amb un 12,1%, i Ciutadans, amb un 9,1%.

stats