Inici de legislatura
Política 21/06/2023

Què pot fer el president del Parlament?

Vox ostenta la segona autoritat de les Balears després de la presidència del Govern, que serà l'àrbitre d'aquesta legislatura

2 min
El president del Parlament, Gabriel Le-Senne

PalmaGabriel Le-Senne té al davant quatre anys com a president del Parlament de les Balears, i és la catorzena persona que ha accedit al càrrec des de l'inici de la democràcia. Arriba envoltat de diverses polèmiques. L'ultraconservador es declara contrari a les vacunes, ha fet comentaris de caràcter masclista i, aquest dimecres, la segona autoritat de les Balears després de la presidència del Govern ha afirmat que Vox "ha d'entrar en el sistema" per llevar competències a les Illes, ja que de manera centralitzada, des de l'Estat, "es pot gestionar millor".

Le-Senne serà l'àrbitre d'aquesta legislatura. La principal funció que tindrà aquests dies és proposar un candidat o candidata a presidir el Govern, perquè se sotmeti a les sessions d'investidura. Tot apunta que proposarà la líder popular Marga Prohens. De moment, el pròxim dilluns el president del Parlament iniciarà una ronda de contactes i, previsiblement, es convocarà el ple el 4 de juliol. Pot semblar una funció protocol·lària, però les disputes entre el PP i Vox a Extremadura han donat la presidència de la Cambra al PSOE, qui proposarà el socialista Guillermo Fernández Vara per investir-lo i no María Guardiola (PP), en unes sessions que serviran per retratar el divorci entre els populars i els de Santiago Abascal.

Le-Senne serà qui dirigeixi i ordeni els debats, qui hagi de complir i faci complir el reglament del Parlament, a més d'interpretar-lo en cas que hi hagi dubtes, i suplir-lo quan hi hagi omissions. Per tant, marcarà el dia a dia dels plens d'una legislatura que es preveu tensa per la polarització entre el bloc de l'esquerra i el de la dreta. I més si Vox acaba entrant en el Govern, que és la voluntat de l'extrema dreta, tot i que suposaria una enorme cessió per part de Prohens, després de afirmar durant tots aquests dies que "no hi ha altra opció que un Govern en solitari".

Així com l'expresident del Parlament, el socialista Vicenç Thomàs, podia interpretar que certes frases llançades per diputats de Vox eren susceptibles de ser retirades del diari de sessions, Le-Senne podria pensar el contrari, i donar més visibilitat a segons quins missatges. En el debat de pressupostos, Vox es va dedicar en la primera intervenció del dia a parlar de temes purament estatals, o que res tenien a veure amb els pressupostos, fets que provocaren que Thomàs els tallàs les intervencions i els representants del partit d'Abascal abandonassin l'hemicicle. Aquestes interpretacions podrien variar amb el nou president del Parlament.

Com a president de la Cambra, lidera dos organismes. D'una banda, la Mesa del Parlament, que està ocupada per ell mateix, dos llocs per al PP i dos per al PSIB. Aquest òrgan programa i coordina els treballs parlamentaris i, a més, fixa el calendari de totes les activitats. Més important és la junta de portaveus, en què participen els membres de la Mesa i els portaveus de tots els grups parlamentaris (PP, PSIB, Vox, MÉS i Grup Mixt, on hi ha els diputats de Més per Menorca, la representant d'Unides Podem i el de Sa Unió de Formentera). Le-Senne presidirà la junta, i haurà de fixar l'ordre del dia de cada ple, d'acord amb el que s'estableixi a la reunió dels dimecres. Veient la correlació de forces, Vox pot determinar què es votarà a cada ple del Parlament; és a dir, controlar l'activitat legislativa.

stats