Catalunya

Mor Carola Miró, dona de Quim Torra, després d'anys de lluita contra el càncer

Ha traspassat a l'edat de 58 anys després d'un temps en estat greu per culpa d'un càncer

ARA
3 min
Quim Torra amb Carola Miró.

BarcelonaCarola Miró i Bedós, la dona del 131è president de la Generalitat, Quim Torra, ha mort aquest dissabte amb 58 anys després de temps lluitant contra el càncer. Miró estava hospitalitzada a l'Institut d'Assistència Sanitària de Girona, on ha tingut lloc la defunció després que Miró estigués un temps en estat greu. Si bé sempre va mantenir un perfil baix, Miró va convertir-se el 2018 en una figura pública després que el seu marit fos investit president de la Generalitat de Catalunya: el va acompanyar a alguns actes, també quan es va enfrontar a la justícia espanyola, que el va acabar inhabilitant per desobediència per negar-se a despenjar una pancarta a favor dels presos polítics del Palau de la Generalitat.

El 2015 Miró va haver d'obrir un parèntesi en la seva activitat com a professora després que li detectessin un tumor, que va resultar cancerós i pel qual va haver de sotmetre's a una operació i a un tractament de quimioteràpia. Dos anys més tard va haver de ser operada de nou, i el 2020, quan Torra ja era president, va tornar a passar pel quiròfan. Per aquest motiu, Quim Torra va suspendre la seva activitat durant uns dies. El contacte amb la malaltia també la va portar a col·laborar com a voluntària a la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia, entre altres associacions d'àmbit social.

Miró va néixer a Barcelona el 1965 i va dedicar la vida a l'ensenyament a l'escola primària Thau de la ciutat. Tant ella com Quim Torra van estudiar als Jesuïtes de Sarrià, però es van conèixer més tard, quan ja eren universitaris. La parella va tenir tres fills, la Carola, el Guillem i l'Elena. Van viure tota la vida al barri de Sant Gervasi, a excepció de l'any 2007, quan van marxar a viure temporalment a Suïssa, ja que Torra treballava per a l'asseguradora multinacional Winterthur.

El comunicat de Torra

En un escrit signat per l'oficina del president Quim Torra, s'ha fet públic l'agraïment de la família als professionals mèdics de l'Hospital de Santa Caterina de Salt, "per la professionalitat i el tracte humà". Des del mateix document que ha estat compartit pel perfil de Torra a X, també s'ha informat que la vetlla de Miró es farà el dilluns 6 de maig a les 5 de la tarda a l'església parroquial de Santa Coloma de Farners "amb els seus estimats, en la intimitat familiar, i sense el servei de protocol".

Les xarxes s'omplen de mostres de condol 

La notícia de la mort de Carola Miró ha generat moltes mostres de condol públiques a través de les xarxes socials, tant de la societat civil com de polítics reconeguts. Un dels primers a lamentar la seva pèrdua ha estat el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull. "Colpits per la mort de la Carola Miró. Una persona propera, ferma i molt compromesa amb les persones i el país", ha publicat a la plataforma X. 

També ha donat el seu condol el president de la Generalitat, Pere Aragonès. "El meu condol al president Quim Torra per la mort de la seva esposa, Carola Miró. Una abraçada molt forta a tota la família en aquests moments difícils. Descansi en pau", han estat les paraules expressades pel candidat d'Esquerra Republicana a les següents eleccions. També el president del partit dels republicans, Oriol Junqueras, ha mostrat el seu escalf a la família de Miró.

També el predecessor de Torra, el president de la Generalitat Carles Puigdemont, amb un missatge molt sentit: "Commogut i entristit per la mort de la Carola Miró; més que mai, al costat del president Quim Torra i la seva família en aquestes hores tristes. Que descansi en pau".

També ha fet pública la seva mostra de condol la presidenta de Junts, expresidenta del Parlament i una de les polítiques del cercle més íntim de Quim Torra, Laura Borràs, amb un poema de Joan Vinyoli.

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, també ha fet notar el seu condol a Torra i a la seva família.

stats