Política 05/04/2023

Podem vol fer un estudi a tot Mallorca per rebaixar el sostre de places turístiques "de manera important"

La formació morada considera que l'anunci de Cladera d'eliminar les 13.000 places de la borsa "és una bona passa, però s'ha de ser més ambiciós"

2 min
Massificació turística a Mallorca.

PalmaEl candidat d'Unides Podem a la presidència del Consell de Mallorca, Iván Sevillano, sosté que l'anunci de Catalina Cladera d'eliminar les 13.000 places turístiques de la borsa "és una bona passa, però s'ha de ser més ambiciós i valent". És per aquest motiu que la formació morada vol reduir "de manera important" el sostre de places de Mallorca, que amb la llei turística de 2017 es va estipular en 402.603 places, el 74% de les quals hoteleres i el 26% de lloguer turístic, ja que són dues borses que no són bescanviables.

"Treballam perquè en els pròxims mesos, amb l'inici de la legislatura, es modifiqui el Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT) per reduir substancialment el sostre. De poc serviria eliminar les places de la borsa si continuam mantenint un sostre tan elevat com el d'ara", ha afirmat Sevillano aquest dimecres.

El conseller d'Infraestructures no ha volgut especificar la quantitat de places que s'hauria de reduir, ja que primer s'hauria d'encarregar un estudi que adeqüi el nombre total a la capacitat de càrrega de l'illa. La proposta de Podem és que l'anàlisi es faci per zones, municipis i pobles, per permetre així "la gestió sostenible de recursos naturals i de residus que genera". D'aquesta manera, l'estudi haurà de dir quantes places s'hauran de reduir a cada municipi, i també tenint en compte la modalitat, tant hotelera com de lloguer turístic. "Avui dia les Balears haurien de menester set arxipèlags perquè el territori es regeneri per si mateix i es doni cabuda a la pressió humana i turística", ha apuntat.

Cladera va apuntar fa dues setmanes el Consell treballa per eliminar les 13.000 places de tota l'illa que resten a la borsa, una iniciativa que va més enllà de les recomanacions de la Comissió Balear de Medi Ambient, la qual apostava únicament per eliminar les places de les zones madures.

Cal recordar que la llei turística, aprovada el passat maig, dona un marge de quatre anys als consells insulars per revisar a la baixa el nombre màxim de creixement de places, que ha de ser inferior al nombre de places que hi ha a la borsa. En cas contrari, el Govern té la potestat d'extingir-les definitivament.

stats