Economia
Política 08/08/2023

Pimeco exigeix que es llevin les limitacions als creuers i el Govern hi tanca la porta fins al 2025

Els comerciants lamenten que "Palma és "un desert excepte" quan venen aquests turistes

ARA Balears
2 min
Creuers al Port de Palma

PalmaLa patronal de petit comerç Pimeco ha exigit aquest dimarts al Govern que modifiqui o cancel·li l'acord que limita l'arribada de creuers a Palma per a aquesta temporada i la que ve. Segons diuen, el turista que ve a l'illa "no visita Palma els mesos de calor, només ho fa els dies ennuvolats". Però la resposta del Govern allunya qualsevol possibilitat de fer canvis a curt termini. El conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzá, ha assegurat que no hi ha res a dir sobre aquesta temporada i la que ve, i que les modificacions s'aplicarien a partir de 2025.

"La ciutat no té visitants, és un desert i els comerços sobreviuen gràcies als creueristes i els pocs dies ennuvolats que ens deixa l'estiu, que és quan s'animen els turistes i també els residents a sortir a comprar", afirmen des de Pimeco. Per això, Pimeco sol·licita formar part de les reunions entre el Govern i l'Associació Internacional de Línies Creuers (CLIA), ja que els comerciants són la part més afectada per aquesta qüestió. "Encara que estam en contra de la limitació, creim que es pot millorar molt l'acord fet per l'anterior Executiu, en el qual no varen participar les parts afectades ni es va fer cap estudi econòmic que l'avalàs i el justificàs", assenyalen els comerciants.

Segons la patronal, la demonització d'aquest tipus de turisme es basa en dues premisses fonamentals: la mediambiental i la d'una 'suposada' saturació de Palma. Quant a la primera, diuen que un informe de la qualitat de l'aire fet per l'Autoritat Portuària de les Balears el 2020 demostra que les emissions que generen els creuers a Palma no són un problema per a la salut de les persones. "Pel que fa a la suposada saturació de Palma, no està basada en cap estudi científic independent", asseguren. Segons Pimeco, "es pot passejar pel centre de la ciutat sense cap problema". "Palma no té res a veure amb ciutats com Amsterdam, Venècia o Dubrovnik. A Palma els creuers atraquen a quatre quilòmetres del centre i els visitants s'acosten a la ciutat de manera escalonada amb transport públic", diuen.

El conseller de Turisme no té "res a dir"

El conseller de Cultura, Turisme i Esports, Jaume Bauzá, ha afirmat, per la seva banda, que no té "res a dir" respecte de la limitació de l'arribada de creuers a Palma que l'anterior Govern va planificar per als anys 2023 i 2024. "Estam disposats a rebre qui sigui i escoltar les demandes que es puguin fer", ha assenyalat, segons ha informat Europa Press. Però Bauzá ha precisat que "la previsió per a aquest 2023 i per al 2024 ja està feta" i ha remarcat que l'actual Executiu no té "res a dir". Malgrat tot, Bauzá ha deixat la porta oberta per al 2025. "Si hi ha inquietud per part de la patronal, s'escoltarà i s'afrontarà el que s'hagi d'afrontar", ha afegit.

D'altra banda, Bauzá també ha apuntat que limitar l'entrada de vehicles a Mallorca "no és la intenció del Govern". "Nosaltres volem regular el que tenim. L'objectiu no és decréixer, però tampoc no apostam pel creixement, sinó per mantenir-nos dins d'un marc de circularitat i sostenibilitat", ha remarcat.

stats