PARLAMENT
Política 30/11/2018

Tot a punt perquè l’Oficina Anticorrupció comenci a treballar

Manca que la Comissió d’Assumptes Institucionals n’aprovi la Relació de Llocs de Treball (RLT)

Maria Llull
2 min
GENER La RLT de l’Oficina Anticorrupció s’aprovarà en començar el 2019.

PalmaNomés manca que la Comissió d’Assumptes Institucionals i Generals del Parlament aprovi la Relació de Llocs de Treball (RLT) de l’Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció de les Illes Balears perquè aquesta comenci a funcionar. L’esmentada Comissió ja aprovà el Reglament de funcionament i règim interior de l’Oficina el passat 21 de novembre.

Una vegada superat aquest darrer tràmit, el director de l’Oficina Anticorrupció, Jaume Far, podrà contractar el personal necessari perquè aquest òrgan pugui iniciar la seva tasca. Far explica que, “malgrat que l’activitat parlamentària queda aturada el mes de gener, m’han dit que la Comissió es podrà reunir per aprovar la RLT. A partir d’aquí, contractaré gent”.

El pressupost de 937.000 euros per al 2019 permetrà incorporar entre 7 i 8 persones. “Ja he pensat en dues per a les àrees principals, i són excel·lents per a aquesta tasca”, comenta Far.

Encara que hi ha hagut canvis respecte del projecte que el director de l’Oficina, Jaume Far, presentà el 19 de març, cap d’ells no afecta les línies que Far considera “bàsiques per al funcionament” d’aquest òrgan. “El que s’ha aprovat no és una norma, sinó un reglament”, explica Far, qui també considera que la Llei 16/2016, del 9 de desembre, mitjançant la qual es va crear l’Oficina Anticorrupció, “dona eines i possibilitats a bastament”.

La primera passa important es va fer el juliol passat, quan l’Oficina va aconseguir tenir “personalitat jurídica pròpia”. Ara, amb el reglament aprovat, s’estableix una metodologia per a les funcions que la llei li atorga. “Els trets principals de l’Oficina Anticorrupció estan marcats a la llei, i el reglament diu ara com hem de fer les coses”, assenyala Jaume Far. Pel director, el principal entrebanc han estat els terminis de l’administració pública. “L’aprovació del reglament ha durat molt de temps, però el 80% del que vaig proposar hi figura”.

A més de funcionaris, a l’Oficina Anticorrupció “hi haurà determinats càrrecs de lliure designació”, apunta Far. “Tenc pensat que els candidats facin una memòria i una entrevista. Els triarem amb llum i taquígraf”. Quant als funcionaris, “procediran de qualsevol administració pública”.

Un dels àmbits on més vol incidir Jaume Far és en la prevenció. “S’ha d’aconseguir crear procediments que evitin males pràctiques”, diu. “La modificació de la Llei de contractació pública va ser una passa molt important, però cal continuar treballant”, afegeix. Segons Far, la Intervenció General de la Comunitat Autònoma i la Sindicatura de Comptes “no garanteixen la prevenció”. “Hi ha d’haver algun òrgan administratiu que ho faci”.

Les esmenes de supressió del PP

El Partit Popular va presentar esmenes de supressió a tots els articles de la proposta de reglament que Jaume Far va enviar a la Comissió d’Assumptes Institucionals del Parlament el 19 de març. “El PP no va proposar cap millora ni modificació del reglament, sinó que senzillament va optar per la supressió. Com hi podia haver cap pacte amb el PSIB?”. Far considera que la posició dels populars és contrària a la tendència a Europa, “on cada vegada els òrgans administratius fan més feina en anticorrupció”.

stats