CANVI DE CICLE
Política 02/10/2014

CiU, ERC i la CUP insten el Govern a preparar les estructures d'una Catalunya independent

El republicà Pere Aragonès aprofita per reclamar a l'executiu que compleixi "tots els terminis i obligacions que estaven previstes" per celebrar la consulta del 9-N

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl Parlament ha aprovat aquest dijous una moció que insta el Govern a preparar els passos perquè les estructures de la Generalitat s'adaptin a les d'un estat independent per si el 9 de novembre la ciutadania opta pel sí-sí. El text, aprovat amb els vots de CiU, ERC i la CUP, concreta els passos a fer per preparar les estructures en els àmbits de la hisenda pròpia, del sistema de pensions, de la justícia, de les infraestructures, de la seguretat pública, de les telecomunicacions, de l'energia i l'aigua, de la política monetària i el sistema financer, i de les relacions exteriors.

Així mateix, en línia amb el debat que tindrà lloc a la cimera de partits sobiranistes d'aquest divendres, el diputat d'ERC Pere Aragonès ha dit al Govern que és "oportú complir tots els terminis i obligacions que estaven previstes per tal que, quan s'aixequi la suspensió [de la llei de consultes i el decret de convocatòria], estigui tot a punt [per celebrar el 9-N]". Al seu torn, el vicesecretari de coordinació institucional de CDC, Lluís Corominas, ha felicitat el Consell Assessor per a la Transició Nacional per la feina feta en la planificació de l'escenari posterior a la consulta i ha apuntat que "ara el que cal és difondre aquesta informació", ja que "és vital que arribi a tothom". A banda, el diputat de la CUP Quim Arrufat, tot i votar a favor de la moció, ha criticat que s'hagi "frivolitzat" amb la qüestió de la planificació d'estructures presentant-la amb una moció al ple i ha lamentat els pocs avenços realitzats aquesta legislatura en la hisenda pròpia o el banc públic. "L'acció exterior de la Generalitat cap en un taxi", ha ironitzat Arrufat.

Per altra banda, el diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha justificat l'abstenció del seu grup perquè la moció "pot ser manipulada fàcilment". "Quin sentit té que a cinc setmanes de la consulta el Parlament aprovi ara aquesta moció? Esperem que el poble de Catalunya hagi votat", ha insistit. Tot i això, els ecosocialistes sí que han votat una addició presentada per ells mateixos que genèricament "insta el Govern a exercir, un cop coneguda la voluntat popular [el 9-N], la iniciativa legal, política i institucional que es derivi de l’opinió majoritària de la ciutadania expressada a les urnes".

Finalment, el PSC, el PP i C's hi han votat en contra. El portaveu parlamentari dels socialistes, Maurici Lucena, ha criticat que ja es prepari l'escenari de l'estat propi sense haver votat la consulta i ha fet mofa amb el fet que Aragonès "s'ha deixat de dir què ha de fer el Barça" arran de la independència. El PP ha lamentat el "llenguatge sediciós, tediós i traïdor" de la moció i ha acusat els partidaris de la independència de voler "que visquem a la selva". La portaveu parlamentària de C's, Carina Mejías, ha titllat la moció d'"atemptat a l'estat de dret i una usurpació de la democràcia representativa".

stats