Política 16/02/2021

El Parlament decidirà avui si presenta un recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat

El PSIB carrega contra la iniciativa d'El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca, que qualifica d'"oportunisme polític"

2 min
Ple del Parlament

PalmaEl ple del Parlament decidirà aquest dimarts si presenta un recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos de l'Estat per al 2021 per l'incompliment del REB. El més probable és que els comptes surtin i que la iniciativa d'El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca es tiri endavant amb majoria absoluta, gràcies al suport del PP i Ciutadans i, molt probablement, també de Vox. Tant els populars com el partit taronja varen fer públic que votarien a favor del recurs la setmana passada. El motiu per dur aquesta iniciativa al Parlament és l'incompliment del Règim Especial de les Balears (REB), concretament del factor d'insularitat, que es va aprovar mitjançant un decret llei i que havia de col·locar les Balears a la mitjana de les inversions estatals. Segons va explicar l'ARA Balears, no només s'ha incomplert aquesta part del REB, sinó que l'Estat no té cap intenció de fer-se'n càrrec.

Les tres formacions impulsores del recurs han registrat aquest dilluns un document en el Parlament en què recorden que les Balears són la comunitat autònoma que més aporta al sistema de finançament i la desena quant a recursos que rep de l'Estat. L'incompliment del REB "demostra que l'Estat no atén les circumstàncies del fet insular com exigeix la Constitució i que quan l'Estat no compleix el REB està incomplint la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, que és llei orgànica i que forma part del bloc de constitucionalitat", han manifestat. Segons els tres partis, això genera "un desequilibri econòmic entre les Balears" i altres comunitats autònomes i contradiu l'article 138 de la Constitució, a més d'infringir el principi de solidaritat de l'article 2.

La diputada del PSIB, Sílvia Cano, ha carregat contra la iniciativa i ha defensat que les Balears mai no havien rebut tants de recursos per part del govern espanyol com ara. De fet, Cano ha qualificat la proposta de presentar el recurs d'"oportunisme polític", i ha anunciat que els socialistes votaran en contra de la iniciativa perquè només "cerca tombar els pressupostos més socials de la història". Segons la socialista, el desplegament del REB s'ha d'aconseguir a través del "diàleg, la negociació, el rigor i la reivindicació com toca". En aquest sentit, la portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans, també s'ha posicionat en contra del recurs dient que són els pressupostos més socials, i ha avançat que hi votaran en contra.

D'altra banda, la portaveu d'El Pi, Lina Pons, ha indicat que no es tracta d'"impugnar tots els pressupostos, sinó de denunciar que el fet d'aprovar-los suposa una omissió de la partida que ha de compensar el factor insular a les Balears". També ha subratllat que "el REB s'ha de finançar com toca". Respecte d'això, però, la portaveu d'Unides Podem ha considerat que la iniciativa registrada no parla de matisos i que és un recurs d'inconstitucionalitat contra els pressupostos.

stats