Política 26/10/2021

El Parlament aprova la llei que augmenta el control sobre els grans propietaris d'habitatges

L'oposició critica que no s'hi inclogui ni una de les seves esmenes

ARA Balears
3 min
Armengol ha destacat que les Balears necessiten que tiri endavant la llei estatal d'habitatge.

PalmaEl ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts la Llei per impulsar i agilitar la tramitació d'ajudes i altres actuacions en matèria d'habitatge, la qual incrementa el control dels grans tenidors i inclou mecanismes perquè els ciutadans accedeixin als ajuts d'una manera més senzilla. Aquesta norma també estableix el dret de tanteig i retracte del Govern, que fa que sigui el comprador preferent en les operacions entre grans tenidors –quan es tracti d'habitatges procedents d'execucions hipotecàries o amb inquilins. Cal recordar que aquest text va ser inicialment un decret llei, però la Cambra va aprovar que es tramitàs com a projecte de llei. Malgrat això, els partits del Govern han rebutjat les esmenes presentades per l'oposició durant el debat, segons ha informat Europa Press. La norma s'ha aprovat amb 32 vots a favor (PSIB, Podem, MÉS per Mallorca i grup mixt), 19 en contra (PP i Vox) i sis abstencions (El Pi i Ciutadans).

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha destacat que, més enllà de les mesures que inclou la llei, l'objectiu és millorar l'accés de tota la ciutadania a l'habitatge i apostar "per un model que entén l'habitatge com a bé social i no com a bé de mercat", davant de l'especulació que "només enriqueix uns pocs". Marí ha defensat que la norma conté mesures "pioneres" a tot l'Estat per incrementar el parc d'habitatge. Segons ha explicat el conseller, durant la tramitació també s'ha millorat el registre de demandants d'una casa a l'Ibavi per agilitar el procés de selecció.

Com ja s'ha dit, el text inclou l'extensió del dret de tanteig i retracte del Govern en les operacions entre els grans tenidors –els propietaris de més de 10 habitatges– a ajuntaments, consells i empreses públiques; l'expropiació dels pisos de grans propietaris que faci més de dos anys que estiguin buits; i millora les capacitats dels inspectors –amb la nova norma se sancionarà els grans tenidors que no deixin entrar els inspectors als seus habitatges i es podrà demanar ajuda a la policia. Quant a les ajudes, a partir d'ara es podran anar pagant segons es resolguin els expedients.

PP, Vox, Cs, El Pi i el grup mixt han lamentat durant el debat de les esmenes que cap de les seves propostes s'hagi inclòs en el text final. La portaveu adjunta d'El Pi, Maria Antònia Sureda, ha criticat que no s'hi hagi acceptat cap de les 14 esmenes dels regionalistes, entre les quals n'hi havia una sobre la reconversió d'edificis turístics en zones madures i una altra sobre habitatges amb un preu limitat, amb avantatges per als constructors que optassin per aquesta mesura.

Segons el diputat del PP José Luis Camps, la proposta legislativa del Govern sobrepassa els límits constitucionals en matèria de competències per part de l'Executiu. Camps també ha lamentat que la llei no entri en el fons de l'ocupació il·legal ni defensi els propietaris legítims. Per part seva, el portaveu adjunt de Cs, Marc Pérez-Ribas, ha subratllat que les "ocurrències" legislatives en matèria d'habitatge per acontentar els socis populistes, les "polítiques nefastes" i la "inseguretat jurdica" no han evitat que l'habitatge sigui més car. "Amb les nostres esmenes, la nova llei no hauria estat una oportunitat perduda", ha sentenciat.

D'altra banda, la diputada del grup mixt, Patrícia Font, ha criticat que no s'hagi inclòs una limitació dels preus de lloguer i que aquesta mesura es confiï del tot a la futura llei estatal. Per part d'Unides Podem, el diputat Pablo Jiménez ha considerat necessari arbitrar un règim especial de concessió de subvencions que n'agiliti encara més la tramitació.

El diputat de MÉS per Mallorca Joan Mas Collet ha destacat "la bona feina" de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge i ha defensat l'aposta per un model nou de polítiques d'habitatge enfront del model de "beneficiar els amics de la dreta". El diputat del PSIB Joan Ferrer s'ha manifestat en termes semblants i ha criticat que el PP surti en defensa dels grans propietaris amb les seves esmenes.

Armengol diu que les Balears necessiten una llei estatal "com l'aire"

D'altra banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha insistit que les Balears necessiten la llei estatal d'habitatge "com l'aire per respirar", ja que aquesta normativa incidirà "de ple" en els preus del mercat de l'habitatge. Armengol ha fet aquestes manifestacions en la resposta a una pregunta del portaveu d'El Pi, Josep Melià, durant la sessió de control a l'Executiu en el ple del Parlament.

La presidenta ha coincidit amb Melià en el fet que cal treballar perquè els promotors privats facin habitatges a preus taxats. Però Armengol també ha avisat que a les Balears "hi ha poc interès a fer habitatge a preu taxat" per culpa dels habitatges de luxe que compren "rendes altes d'altres països".

El portaveu d'El Pi ha considerat que la política del Govern és "absolutament insuficient". Melià ha assenyalat que, encara que comparteix que cal incrementar el parc públic, també és necessari "donar més protagonisme a la iniciativa privada per posar en el mercat pisos a preu assequible".

stats