La governabilitat de l'Estat

EH Bildu aconsegueix l’alcaldia de Pamplona en un ple amb tensió

Centenars de persones es manifesten a favor del nou alcalde després de la moció de censura pactada amb els socialistes

4 min
Joseba Asiron, amb la vara d'alcalde, saluda els concentrats a la plaça de l'ajuntament després de la moció de censura que ha donat l'alcaldia a Bildu

BarcelonaLa moció de censura pactada entre EH Bildu i el PSN per desbancar UPN de l'alcaldia de Pamplona ja és un fet. Joseba Asiron (EH Bildu) torna a ser alcalde gràcies als vots dels socialistes navarresos, però també de Geroa Bai i Contigo-Zurekin. Totes les mirades se situaven aquest dijous a la capital de Navarra després de l'ofensiva que la dreta va començar fa setmanes contra el PSOE per haver decidit concedir a EH Bildu encapçalar el govern municipal a Pamplona. El ple, de fet, s'ha desenvolupat en un clima d'alta tensió, en què l'alcaldessa sortint d'UPN, Cristina Ibarrola, ha assenyalat directament els quatre regidors socialistes que han votat la moció de censura i els ha acusat de "traïció a Pamplona". Fora del consistori, els defensors de la moció de censura s'han aplegat davant de l'Ajuntament per celebrar el pacte, mentre que UPN ha cridat a manifestar-se per donar suport a Ibarrola.

"Passaran a la història per trair Pamplona"

El ple havia de començar a les 12 del migdia, però la ja exalcaldessa ha decidit convocar-ne un d'extraordinari mitja hora abans per aprovar una subvenció a la Fundació Víctimes del Terrorisme. Inicialment, aquest ple estava previst que se celebrés a la tarda, però l'equip de govern sortint ha decidit avançar-lo abans de perdre el govern municipal. Aquest ha estat l'últim moviment d'Ibarrola abans de ser substituïda per Joseba Asiron. El ple ha començat amb polèmica perquè la dreta ha acusat el president de la mesa d'edat, Koldo Martínez, d'haver-los "robat" quatre minuts d'intervenció -han assegurat que en un principi tenien deu minuts d'intervenció i que al final n'han acabat sent sis-, mentre que les forces d'esquerres han donat suport a Martínez.

Després que Asiron declinés fer ús del seu torn de paraula, Ibarrola ha obert el debat amb durs atacs contra els quatre regidors socialistes que han votat la moció de censura, a qui ha qualificat de "titelles", però també contra el president espanyol, Pedro Sánchez. "Assistim al final d'aquesta macabra obra: la traïció a Pamplona", ha afirmat. Ibarrola els ha acusat de "manipular" i de "mentir", a més de titllar Sánchez de "judes" per "vendre Pamplona per sis vots [de Bildu al Congrés]". En una roda de premsa posterior al ple, l'exalcaldessa ha arribat a afirmar que abans de pactar amb EH Bildu, prefereix "fregar escales". Des del PSOE, Sumar i Podem han censurat les seves paraules i les han qualificat de "classistes".

Ibarrola: "Mai recolzaria a EH Bildu, a canvi de res, prefereixo fregar escales"

La regidora socialista Marina Curiel s'ha defensat dels atacs i ha acusat UPN de falta de respecte: "Davant dels insults, responem amb treball, responsabilitat i valentia". Curiel, a més, ha defensat que la moció de censura "se circumscriu" a Pamplona i no està relacionada amb altres pactes a l'Estat, tal com ha afirmat la dreta en les últimes setmanes.

Joseba Asiron, s'abraça a regidores del partit després de ser proclamat nou alcalde de Pamplona

Després de prendre possessió com a alcalde, Joseba Asiron ha defensat el "respecte per qui pensi diferent" i també "per la convivència". "No només forma part del meu bagatge com a polític, sinó també personal". Ibarrola ha anat a donar la mà a Asiron un cop acabat el ple. L'abertzale ja va ser alcalde de la capital de Navarra fa dos mandats. El govern municipal que capitanejarà incorporarà regidors de Geroa Bai i Contigo-Zurekin, però no hi serà el PSN, que ha renunciat a ser-hi tot i el suport a la moció de censura.

Manifestacions al carrer

A fora de l'Ajuntament de Pamplona s'han manifestat centenars de persones a favor de la moció de censura. De fet, la concentració s'ha convertit en un bany de masses que ha aplaudit l'alcalde quan ha sortit al balcó a celebrar el nou càrrec. Abans de començar el ple, s'havia desplegat un dispositiu policial per garantir el desenvolupament pacífic de les mobilitzacions i la seu regional del PSN també ha estat protegida des de primera hora del matí per furgonetes de la Policia Nacional. Ramon Alzórriz, secretari d'organització dels socialistes navarresos, ha explicat que els regidors han hagut d'anar "escortats" al ple.

Els contraris a la moció de censura també havien convocat una concentració per donar suport a Ibarrola que ha quedat en un segon pla perquè ha predominat l'ambient festiu dels favorables a la moció. L'únic moment de tensió s'ha produït quan un grup reduït de manifestants amb banderes navarreses i espanyoles han aparegut amb crits de "Asiron, fora del silló" i la resta de manifestants han contestat amb crits d'"Independència" i "UPN, fora".

Feijóo torna a carregar contra la moció de censura

En les últimes hores, hi ha hagut dues renúncies de regidors socialistes en aquest consistori. En el cas de Tomás Rodríguez, el mateix PSN ha denunciat "pressions" d'UPN. Rodríguez havia de substituir Elma Saiz, la regidora que fins ara era portaveu municipal i que Pedro Sánchez va fitxar de ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. També ha renunciat la següent de la llista, però en aquest cas per qüestions laborals. Dues renúncies que la dreta ha fet servir per carregar contra el pacte i el PP va instar altres regidors a plegar.

De fet, els focus que s'han posat en aquest ple han anat més enllà de la ciutat, perquè l'Ajuntament de Pamplona s'ha convertit avui en un nou epicentre de la batalla entre el PP i el PSOE a escala estatal. Quan el PSN i EH Bildu van anunciar el 13 de desembre un pacte per desbancar UPN de l'alcaldia de Pamplona, la dreta va trigar poques hores a fer d'aquest acord el seu nou cavall de batalla contra Sánchez i PP i Vox es van manifestar fa dues setmanes a Pamplona. Aquest dijous, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha tornat a denunciar el "pacte encaputxat" entre el PSOE i EH Bildu i ha lamentat que Sánchez "hagi triat acabar l'any brindant amb Bildu". "Que ningú s'enganyi, avui Espanya no guanya una alcaldia progressista sinó una de reaccionària", ha afirmat Feijóo durant el seu balanç del 2023, on també ha assegurat que Espanya "perd un partit d'estat", en referència al PSOE, informa Andrea Zamorano.

En canvi, tant la vicepresidenta del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, com la secretària general de Podem, Ione Belarra, han aplaudit el canvi de govern a Pamplona perquè suposa sumar un executiu "progressista" al mapa municipal. Els socialistes, per la seva banda, van insistir en què el pacte amb EH Bildu era un "exercici de responsabilitat" i que no té "traslació a altres territoris".

Ple Extraordinari Ajuntament de Pamplona
stats