Política 08/02/2019

El Murterar tancarà de manera definitiva el 2026 o el 2027

La central de carbó mantindrà una activitat limitada fins que el segon cable amb la Península estigui operatiu

Maria Llull
2 min
José Bogas, José Domínguez i Francina Armengol després de la reunió d'aquest divendres.

PalmaLa central tèrmica del Murterar tancarà de manera definitiva el 2026 o el 2027, quan el segon cable amb la Península estigui operatiu. Així ho ha anunciat aquest divendres la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de reunir-se amb el secretari d'Estat d'Energia, José Domínguez, i el conseller delegat d'Endesa, José Bogas, al Consolat de Mar.

La companyia elèctrica ha assegurat que la transició energètica a les Balears serà justa i que cap treballador perdrà el lloc de feina. "El compromís d'Endesa és mantenir l'ocupació", ha dit José Bogas. "Donarem formació als treballadors que la necessitin perquè siguin capaços de dur a terme noves feines relacionades amb les energies renovables", ha afegit. El compromís de l'elèctrica fa referència als 140 treballadors del Murterar, i als 130 de les companyies contractistes.

Segons ha explicat Armengol, l'1 de gener de 2020 es tancaran els grups 1 i 2 del Murterar i es mantindran en funcionament els grups 3 i 4, encara que amb hores limitades. "El tancament progressiu implicarà una reducció del 33% en les emissions de CO2, un 90% menys d'emissió de partícules i un 70% menys d'òxid de nitrogen", ha explicat. La presidenta també ha destacat el fet que el Govern hagi previst 40 milions d'euros per a instal·lacions solars fotovoltaiques a les Balears.

Per la seva part, Domínguez ha assenyalat que el segon cable elèctric s'inclourà en la planificació energètica del període 2020-2025 i que, molt probablement, entrarà en funcionament "un o dos anys després", és a dir, el 2026 o el 2027. Serà llavors quan el tancament definitiu del Murterar es faci realitat. "Les Balears quedaran integrades completament en el sistema ibèric, formaran part d'un únic sistema de generació", ha afegit el secretari d'Estat. Domínguez també ha explicat que el segon cable arribarà per Alcúdia.

stats