Política 12/11/2021

Els moviments de Cladera provoquen un rebombori que queda en no res

El nomenament de Sofía Alonso com a presidenta de l’IMAS va encendre MÉS, que en reclamà la destitució amb l’oposició

3 min
Javier de Juan, Catalina Cladera i Sofía Alonso.

PalmaA mitjan horabaixa de dijous, poc després del ple, la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, va aprofitar per explicar als seus socis de govern –de MÉS i Unides Podem– que l’endemà mouria dues peces importants dins les línies socialistes. La consellera insular de Presidència, Teresa Suárez, deixava el càrrec per motius personals i ocuparia el seu lloc Javier de Juan, l’home de confiança de la presidenta, que fins ara havia estat conseller insular de Drets Socials i president l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS). El substituiria en el càrrec la directora insular de Gent Gran, Sofía Alonso.

El moviment de Cladera premiava dos perfils que han estat en el punt de mira aquesta legislatura. De Juan, per estar al capdavant de la institució esquitxada per l’escàndol de les menors tutelades explotades sexualment, i Alonso, per haver rebut la vacuna contra el coronavirus el primer dia de la campanya, fet que va motivar que el ple del Consell n’exigís la destitució amb el vot dels partits de l’oposició i MÉS. Justament això va provocar un rebombori en el si de la formació sobiranista. La jugada de Cladera va ser discutida i s’intuïa una crisi interna, que quedà en res. Després de llargues hores, l’executiva de MÉS va decidir donar autonomia als consellers del partit al Consell i aquests prioritzaren l’estabilitat per evitar mals majors. Unides Podem va ser encara més escarit i fonts del partit morat es limitaren a dir que no valorarien remodelacions de les àrees del PSIB si no afectaven les que gestionen ells.

El portaveu de MÉS al Consell, Guillem Balboa, empra el mateix argument, però critica com els socialistes varen transmetre els canvis als socis. “Podrien haver-ne informat amb més antelació; les maneres no varen ser les més adients”, comenta, i afegeix que “probablement no és elegant posar Alonso”. Balboa defensa, però, que malgrat que votassin a favor de destituir-la, el Pacte va acordar poc després crear una comissió independent que elaborà un informe on es deia que no havia comès cap incorrecció. “Ho acceptàrem i vàrem continuar fent feina”, apunta el portaveu, i assegura que, si l’informe hagués dictaminat el contrari, la reacció al nomenament “hauria estat molt diferent”. 

Per la seva banda, el representant del PSIB al Consell, Andreu Alcover, ressalta que els canvis s’han produït a causa de la sortida de Teresa Suárez. “És una gran pèrdua, em sap greu, i crec que fins i tot l’oposició pensa el mateix, perquè era molt dialogant”, assenyala el socialista. Admet que no varen fer una reunió específica per informar els socis dels canvis, però defensa la gestió personal i política “impecable” de Javier de Juan al capdavant de l’IMAS. “Es va trobar un problema i el va envestir”, diu, defensant les dues comissions que es feren per aquest motiu. “Som l’única comunitat on s’ha agafat el toro per les banyes; és un drama que passa pertot, també on governa el PP”, defensa Alcover, que també considera que Sofía Alonso és una gestora “excel·lent”.

Crítiques i elogis

L’oposició, en canvi, pensa el contrari. El portaveu del PP al Consell, Llorenç Galmés, va afirmar en un comunicat que els canvis suposen una “destitució” de De Juan a causa de la polèmica sobre les menors tutelades. A més, es va mostrar sorprès perquè Cladera “vulgui premiar” Alonso després que el ple en reclamàs la destitució, i va considerar que la presidenta “es riu dels seus socis”, perquè MÉS també hi va votar a favor. La representant de Ciutadans, Beatriz Camiña, va defensar el mateix i va afegir que és “descarat”. “No entenc que tot just ara, que es comencen a debatre els pressupostos, es facin aquestes remodelacions”, va apuntar la portaveu d’El Pi, Xisca Mora. 

“Pos en els millors llocs les persones amb el millor perfil i experiència en gestió política i pública”, va defensar Catalina Cladera en la roda de premsa de divendres en què anuncià els canvis. També hi va comunicar que el Departament de Turisme i Esports (dirigit pel socialista Andreu Serra) serà rebatejat com a Departament de Transició Econòmica, Turisme i Esports, perquè ha de tenir “un paper estratègic”. La presidenta va afirmar que De Juan és un “home preparat”, “tenaç”, “eficaç” i que coneix molt bé l’administració.Tampoc quedà curta elogiant Alonso, de la qual va dir que té “molta capacitat” i en qui té “plena confiança”. Així mateix, va assenyalar que sempre l’ha defensat, i per aquest motiu va decidir que passi a ser presidenta de l’IMAS.

stats