Política 03/02/2020

MÉS aposta per un sobiranisme que vagi més enllà del dret a decidir

Les fundacions Darder-Mascaró obren un cicle de debats sobre el sobiranisme i el model d'Estat amb l'exconseller de la Generalitat Joan Manuel Tresserras

Maria Llull
2 min
Toni Noguera, Joan Manuel Tresserras i Miquel Rosselló

PalmaMÉS per Mallorca aposta per un sobiranisme que vagi més enllà del dret a decidir i de la qüestió nacional. "Sobirania és decidir sobre tots els aspectes que afecten la ciutadania, els socioeconòmics i els ambientals també", ha explicat aquest dilluns el coordinador de MÉS, Antoni Noguera, en roda de premsa. Els ecosobiranistes inicien un procés de reflexió ideològica, el qual ocuparà el primer semestre de l'any i culminarà amb la constitució com a federació de l'encara coalició ecosobiranista.

Per aquest motiu, les fundacions Darder-Mascaró han obert un cicle de debats, titulat Diàlegs des de la perifèria, sobre el sobiranisme i el model d'estat que inclourà la participació de representants de diferents forces de l'Estat. El cicle ha començat aquest dilluns amb la intervenció de Joan Manuel Tresserras, exconseller de la Generalitat de Catalunya i president de la fundació Irla.

El president de les fundacions Darder-Mascaró, Miquel Rosselló, ha destacat la necessitat d'afrontar un debat polític "des de la perifèria" de l'Estat, sobretot ara que "el règim del 78 ha de menester reparacions ineludibles".

Per la seva part, Joan Manuel Tresserras ha subratllat la necessitat d'una major coordinació entre "posicions perifèriques", fent referència tant a partits polítics com a entitats socials i la ciutadania en general. "L'actual govern té el suport de formacions de la perifèria, que han demostrat que tenen capacitat d'incidir tant a l'estat com a altres escales", ha comentat l'exconseller de la Generalitat.

Segons Tresseras, les pròximes eleccions catalanes no serviran només per valorar la força que té l'independentisme "després de dos anys de repressió", sinó també per saber quina orientació prefereixen els ciutadans: la "nacionalista", que té un perfil "més identitari", o la "republicana", que incideix en les "polítiques socials" i la independència com a "mètode per transformar-les".

El cicle continuarà amb la presència de Xavier Domènech el pròxim 5 de març. Per a l'abril està previst comptar amb la portaveu parlamentària d'Adelante Andalucía, Inmaculada Nieto. El diputat d'EH Bildu, Oskar Matute, participarà en el cicle el més de maig, i també hi participaran un representant de Compromís i un altre del BNG durant juny i juliol.

stats