Parlament
Política 02/09/2022

Maxo Benalal, el dirigent de la principal organització jueva estatal afiliat a un partit d'extrema dreta

El diputat no adscrit del Parlament balear, que fou suspès de militància de Ciutadans per presumpta corrupció, és membre de Vox i secretari general de la Federació de Comunitats de Jueus Espanyols

2 min
Maxo Benalal, en el Parlament.

PalmaEl dia que Vox va abandonar el Parlament balear després que el Pacte suspengués la sessió de control d'un ple extraordinari al juliol, el diputat no adscrit Maxo Benalal els va acompanyar. A principis de juny, el mateix diputat va seure a la bancada del partit d'extrema dreta per escoltar la intervenció del representant de Vox, Sergio Rodríguez, en la qual defensava una moció per augmentar la presència policial a l'estació Intermodal de Palma.

Des que l'any passat va ser suspès de militància per Ciutadans, per presumpta apropiació indeguda de 15.000 euros en dietes, Benalal s'ha anat acostant a Vox fins a afiliar-s'hi a finals d'abril, com va avançar El periódico de Ibiza, aparentment sense cap pacte previ entre ell i els responsables del partit a les Illes. Segons va explicar Rodríguez a l'ARA Balears, l'afiliació no va sorprendre la formació, ja que Benalal utilitzava Vox per registrar iniciatives pròpies, una acció que, com a no adscrit, no pot realitzar. Per tant, el diputat i el partit col·laboraven de manera estreta des de feia temps.

Aquest fet, segons declara El Confidencial, ha enfurismat la comunitat jueva espanyola. D'una banda, des de maig de 2021 Benalal és el secretari general de la Federació de Comunitats de Jueus Espanyols (FCJE), però també és vicepresident de la Lliga Internacional contra el Racisme i Antisemitisme (LICRA), una organització antiracista que gaudeix de prestigi internacional en aquest sentit.

En declaracions fetes a El Confidencial, el president de la LICRA, Isaac Levy, sabia de l'apropament de Benalal a Vox, però no que s'hi havia afiliat. "L'antisemitisme de Vox és molt lamentable, i encara és més lamentable que alguns jueus estiguin votant Vox, també a Barcelona, encara que més a Madrid. Em fa una por tremenda perquè, amb l'excusa que són islamòfobs, s'estan aliant amb la dreta d'Israel. I jo no vull aquesta mena d'amics", sosté. A preguntes del periodista Ferran Barber, Levy admet que és una contradicció el fet que Benalal sigui vicepresident de la LICRA i, al mateix temps, membre de Vox.

Pel que fa a la FCJE, l'òrgan més gran de representació a Espanya de la comunitat jueva, l'exdiputat de Ciutadans fou reclutat per l'actual president de l'organització, Isaac Bezanquen. Barber relata que en aquesta organització hi ha una presència de neonazis. Així, el seu acostament a Vox s'explicaria perquè hi comparteix certs discursos islamòfobs i, de fet, com explica El Confidencial, qui fou cap de llista de Vox al Congrés per Albacete, Fernando Paz, forma part d'aquesta organització. Amb la incorporació de Benalal a la formació d'extrema dreta, avui dia Vox és present en els òrgans de direcció de la principal organització jueva de l'Estat.

Benalal i les disputes internes de Ciutadans

A banda de la seva suspensió de militància de Ciutadans per presumpta corrupció, Benalal va ser protagonista d'una altra polèmica: l'intent de desbancar la coordinadora del partit a les Illes, Patricia Guasp, del seu càrrec de portaveu al Parlament. Dels cinc diputats de la formació taronja, Jesús Méndez, Benalal i Marc Pérez-Ribas varen intentar llevar el càrrec a Guasp perquè l'assumís Pérez-Ribas, actual membre de la Mesa del Parlament. Així i tot, la irrupció de la direcció estatal, encapçalada per Inés Arrimadas, en aquest assumpte, posicionant-se al costat de Guasp, va possibilitar que la coordinadora del partit continuï avui dia com a la portaveu parlamentària.

stats