Política 08/03/2016

Mas defensa davant del TSJC que el 9-N va ser executat per voluntaris

La defensa de l'expresident català demana que s'arxivi la causa amb l'argument que la jornada de participació no era un referèndum per obtenir "un mandat democràtic"

Efe
1 min
Artur Mas, sortint del Palau de Justícia, aclamat per desenes d'alcaldes

BarcelonaLes defenses de l'expresident Artur Mas i de les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau han presentat aquest dimarts un escrit davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per demanar que s'arxivi la causa del 9-N. A l'escrit, al·leguen que el referèndum es va dur a terme dins la legalitat perquè no era un referèndum per obtenir "un mandat democràtic" sinó un procés participatiu que va quedar "completament" sota les mans dels voluntaris després que el Tribunal Constitucional (TC) el suspengués.

L'advocat d'Artur Mas sosté que la consulta era "completament legal" per quatre motius: no es tractava d'un referèndum -que és competència de l'Estat-, no es van utilitzar procediments ni garanties electorals, no es va dirigir al cens i finalment, no es "va pretendre obtenir un mandat democràtic a través de la seva realització".

A l'escrit, la defensa insisteix que el procés participatiu va estar organitzat completament per ciutadans voluntaris i admet que la Generalitat únicament va facilitar els locals i la infraestructura logística. La defensa insisteix que la votació del 9-N es va dur a terme en dependències públiques "davant la passiva conformitat de tots els poders de l'Estat" i "sense que ningú -per moltes denúncies d'associacions i particulars que constatessin en aquell moment- se li passés pel cap el menor moviment impeditiu".

L'escrit recalca que la Generalitat va seguir literalment la primera suspensió de la consulta per part del TC i que, quan va plantejar el procés participatiu alternatiu, el govern espanyol va passar de "ridiculitzar i menysprear" la votació a finalment, impugnar-la.

stats