Tribunals

Malestar en el sector progressista del TC pel rebuig al recurs de Puigdemont

La jutgessa María Luisa Balaguer veu “inusual” l'actuació de la sala de vacances del tribunal

ARA
2 min
El Tribunal Constitucional.

BarcelonaLa decisió del Tribunal Constitucional (TC) d'inadmetre sense debat al ple un recurs d'empara de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín perquè se suspengui l'ordre de detenció contra ells vigent a Espanya ha generat malestar a la majoria progressista de l'òrgan. La resolució contenia el vot particular de la magistrada Laura Díaz, que considerava que la decisió (que va prendre la sala de vacances del tribunal) no era urgent i que, en tot cas, el recurs s'hauria d'haver admès. Aquest dijous s'ha afegit a Díaz la jutgessa María Luisa Balaguer, que en una entrevista en el programa Hoy por hoy, de la Cadena SER, ha assegurat que la resolució és "inusual", i ha afegit que, normalment, la sala de vacances no resol "pràcticament res" i molt menys afers "d'aquesta transcendència".

La magistrada ha evitat valorar si considerava que la decisió podia tenir un rerefons polític. Amb tot, Balaguer ha dit que "el més raonable" hauria estat valorar el recurs en el ple, com s'ha fet des del 2017 amb tots els temes relacionats amb el Procés, per "l'interès excepcional" de la matèria i la seva "importància i transcendència". També, ha remarcat, per tenir en compte "les sensibilitats que es puguin considerar en un sentit més obert, d'un cert federalisme, com podia ser la meva posició i la de Juan Antonio Xiol i algun altre company".

Fins ara, totes les decisions preses pel TC han estat contràries als interessos dels presos polítics i exiliats, però almenys s'havien admès a tràmit. La decisió de no fer-ho ara, ha remarcat, "pot generar estranyesa". "Jo no sé què ha animat aquestes persones a resoldre per resolució una situació que generalment se sol fer admetent a tràmit i advocant" al ple, ha remarcat la magistrada. La sala de vacances que va redactar la resolució estava conformada pels magistrats conservadors César Tolosa i Concepción Espejel, que van votar en contra d'admetre el recurs davant de l'oposició de la progressista Díez.

"Inexistència de violació d'un dret fonamental"

El tribunal va inadmetre el recurs davant "la manifesta inexistència de violació d'un dret fonamental". La Fiscalia entén que no hi havia urgència per resoldre la petició de Puigdemont i Comín i, per això, recorrerà la decisió al setembre, la qual cosa forçarà el debat en el ple de l'òrgan. Per tant, Puigdemont i Comín podran continuar movent-se per Europa però no tornar a Catalunya. Continuaran, doncs, com fins ara. Però hi ha el dubte sobre com pot afectar aquest moviment del TC les negociacions per a la formació del govern espanyol. JxCat és el partit que pot decantar la investidura del pròxim president espanyol. L'endemà de les eleccions generals, la Fiscalia ja va reclamar la reactivació de les euroordres contra els exiliats, encara que el Tribunal Suprem, de moment, no li ha fet cas.

stats