Eleccions a Euskadi

L'eufòria per l'Athletic deixa pas a la tensió PNB-EH Bildu

Els jeltzales busquen un cop d'efecte en el segon tram de campanya per desfer l'empat amb l'esquerra abertzale a les enquestes

4 min
Cartells electorals al centre de Legorreta, a Euskadi.

MadridL'eufòria per la gavarra a Bilbao ha passat i les hostilitats comencen a notar-se en la campanya electoral d'Euskadi. El Partit Nacionalista Basc (PNB) i Euskal Herria Bildu (EH Bildu) afronten el tram final fins al 21-A amb un empat tècnic a les enquestes, després d'una primera setmana de baixa intensitat molt condicionada per la victòria de l'Athletic a la final de la Copa del Rei i la posterior celebració aquest dijous a la capital biscaïna. "Els partits saben que el focus estava en un altre lloc", assegura el professor de ciències polítiques de la Universitat de Deusto Felix Arrieta. La mort del lehendakari José Antonio Ardanza dilluns també va incidir en el fet que la campanya, de moment, hagi sigut descafeïnada.

"La campanya de veritat comença ara", subratllava en un acte aquest divendres el candidat dels jeltzales, Imanol Pradales. Fonts de la candidatura expliquen a l'ARA que el PNB acostuma a fer una posada en escena potent el primer dissabte de campanya, però aquesta vegada ho van descartar per la cita futbolística. "No tenia sentit fer un gran míting a Biscaia, el nostre bastió, amb una meitat de la gent a Sevilla i l'altra pendent del partit", anoten. Per això aquest gran acte va ser aquest dissabte, amb la presència de l'encara lehendakari Iñigo Urkullu. En aquesta segona setmana multiplicarà la seva activitat, com el president de la formació, Andoni Ortuzar.

A EH Bildu estan satisfets amb una campanya de perfil baix i centrada en qüestions sectorials, com la situació de l'Okasidetza, que és com es coneix en euskera el sistema sanitari públic. La pandèmia va posar en evidència les seves costures i aquest és un dels flancs que els abertzales han agafat per intentar desgastar el PNB, en sintonia amb l'estratègia de prioritzar l'eix social en lloc del nacional. "A Bildu li va bé que no es generi soroll, cridar al consens i transmetre missatges i imatges simpàtiques i positives", analitza Arrieta. En aquests primers dies, les úniques cites destacades han sigut els dos debats electorals televisats. Un va ser dimarts a RTVE sense la presència de Pradales ni de Pello Otxandiano, que sí que es van veure les cares dimecres a ETB.

No es va donar un clima de confrontació com el que es dona a la política espanyola, sinó que Pradales va procurar evidenciar que EH Bildu representa un model diferent de l'actual. "No s'assembla al nostre. La gent d'Euskadi posa de mitjana un 7,5 a la qualitat de vida. Potser el país no està tan malament", defensen des de la sala de màquines del PNB. En canvi, Otxandiano, que aspira a captar votants dels nacionalistes bascos, parla de "construir un model entre tots", anota el professor de ciències polítiques de la Universitat del País Basc Asier Blas. "Bildu transmet que no vol desmuntar sinó millorar. I el PNB vol transmetre que Bildu ve a desconstruir i fer una cosa de zero", afegeix.

L'abstenció, enemiga del PNB

A l'equador de la campanya, l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) reflectia dijous un petit avantatge per als abertzales. "EH Bildu voldria que les eleccions fossin demà mateix", subratllen des del PNB, que es marquen com a objectiu lluitar contra l'abstenció. El seu diagnòstic és que amb una participació del 60% guanyaria Otxandiano i que amb un 65% la victòria seria per a Pradales. "EH Bildu transmet tranquil·litat, mentre que al PNB hi ha un cert nerviosisme", observa des de fora Arrieta, i així ho corroboren fonts de les dues formacions. "Buscarem cops d'efecte", admeten des de la candidatura de Pradales, que apunten que la seva és l'opció preferida dels indecisos.

A EH Bildu temen que l'estratègia del PNB per revertir la dinàmica sigui "atiant la por" i "enfangant el terreny", i creuen que ja s'ha començat a veure. "Diuen que volem desarmar l'Ertzaintza i és mentida. I que eliminarem les deduccions fiscals per habitatge. Mentida!", es queixen els abertzales. "Nosaltres no ataquem a ningú. Si Bildu diu que vol treure la deducció per la compra d'habitatge, nosaltres diem que la mantindrem", repliquen els jeltzales. El pròxim debat en què es veuran les cares Pradales i Otxandiano serà dimarts, en l'últim debat televisiu, a ETB i en castellà, el que s'espera que tingui més audiència. "No ens ficarem en temes personals ni del passat. No utilitzarem el tema d'ETA", asseveren fonts del PNB, tot i que en precampanya Pradales es preguntava "on era Arnaldo Otegi fa 40 anys".

Més enllà d'alguna menció, ETA no forma part de la campanya electoral a Euskadi. "Aquí no té recorregut", destaca Arrieta. La polarització que s'atribueix a aquestes eleccions per la possibilitat que EH Bildu guanyi al PNB, de fet, no és comparable amb la "tensió real" que es va produir en la campanya del 2001 entre Juan José Ibarretxe (PNB) i Jaime Mayor Oreja (PP). El sistema polític a Euskadi ha canviat des d'aleshores fins a establir-se un bipartidisme imperfecte, és a dir, dos partits grans que necessiten satèl·lits per articular la majoria. En aquest grup entra en joc el PSE, que malda per reivindicar-se com a "decisiu" en la formació de govern. Aquest dissabte el seu candidat, Eneko Andueza, s'ha acompanyat en un acte a Donosti del president espanyol, Pedro Sánchez, que ha promès que aquesta seria la legislatura de l'habitatge i ha reivindicat el seu govern davant del PP i Vox: "No taparan els èxits". Al seu torn, el líder del PP, Alberto Nuñez Feijóo, després d'assistir a la presa de possessió d'Alfonso Rueda com a president de la Xunta, ha receptat a Euskadi el model gallec: "Estabilitat i unitat".

stats