Política 08/06/2020

Jorge Campos: "Som de raça blanca; concretament, llatina"

El líder de Vox condemna la manifestació contra el racisme de diumenge per no complir les mesures de seguretat

Maria Llull
3 min
Alguns dels manifestats que diumenge varen protestar contra el racisme a Palma

PalmaEl president de Vox a les Balears, Jorge Campos, creu que les races humanes existeixen, contràriament al que assenyalen els estudis científics, i ell mateix es considera "de raça blanca; concretament, llatina". Així ho ha manifestat aquest dilluns en la roda de premsa prèvia al ple del Parlament de dimarts, en què també ha condemnat la manifestació contra el racisme de diumenge per "no respectar les mesures de seguretat".

"Hi ha asiàtics, negres, caucàsics, llatins... i sí, són races", ha indicat Campos, a més d'assegurar que a Espanya el racisme no existeix. "El fet que algú com Guillem Balboa [MÉS per Mallorca] hagi estat batle d'Alaró i ara sigui conseller del Consell de Mallorca demostra que aquest país no ha exclòs ningú", ha continuat el líder d'extrema dreta, a més de destacar que "Vox té una regidora negra a Marratxí".

Campos ha considerat "una vergonya" que hi hagués "centenars de persones sense mesures de seguretat" en la protesta de diumenge. "No sé si aquest Govern vol un altre 8-M", ha continuat, a més de qüestionar si la protesta tenia l'autorització de la Delegació del govern espanyol. El polític d'extrema dreta, qui també ha considerat "insultats" els missatges "contra la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que parlen de brutalitat policial".

De fet, el diputat de Vox ha relacionat aquests missatges amb una "campanya de l'esquerra separatista" i ha fet menció a les manifestacions del senador autonòmic de MÉS, Vicenç Vidal, sobre les tortures policials. "Hem fet una proposició no de llei per reprovar Vidal, perquè l'extrema esquerra és un perill per a la democràcia".

Sobre la manifestació en cotxe de Vox del passat 23 de maig, en què tampoc es va respectar en molts moments la distància de seguretat, Campos ha dit que no es fa "responsable" del comportament de les persones que hi varen acudir sense vehicle i que ompliren les voreres. Quant als manifestants que varen sortir en alguns vehicles sense complir el distanciament sanitari, el diputat ha assegurat que ell no en va veure cap.

La inexistència de les races

La nòmina de científics i estudis que fonamenten que les races humanes no existeixen és inabastable. El zoòleg i biòleg evolutiu Marin S. Fischer, l'historiador de la biologia Uwe Hossfeld i el bioquímic Johannes Krause, tots tres de la Universitat Friedrich Schiller de Jena, juntament amb el zoòleg de la Universitat de Rostock Stefan Richter, varen signar l'any passat la Declaració de Jena perquè es deixi d'utilitzar el terme 'raça'. Segons aquests investigadors, no existeix cap base biològica per classificar d'aquesta manera la humanitat.

"La justificació primordialment biològica per definir els grups humans com a races, basada, per exemple, en el color de la seva pell o dels seus ulls o en la forma dels seus cranis, ha conduït a la persecució, l'esclavitud i la matança de milions de persones", varen dir aquests científics en el document, en el qual també asseguraren que "no existeix cap base biològica per a les races, i mai no ha existit". "El concepte de raça és resultat del racisme, no el seu requisit previ", sentenciaren.

Les races no només no tenen cap fonament biològic, sinó tampoc genètic, segons el genetista nord-americà Alan Templeton, qui argumenta que no hi ha una diferència genètica ben definida entre les poblacions humanes, les quals estan separades de manera progressiva i petita. Els investigadors Michael Yudell (especialista en salut pública i genòmica), Dorothy Roberts (experta en les relacions entre raça, gènere i dret), Rob DeSalle (especialista en evolució microbiana i genòmica) i Sarah Tishkoff (genetista) varen reivindicar que es deixàs d'utilitzar el concepte de raça com a eina per entendre la diversitat humana en un article a la revista Science de l'any 2016 per tractar-se d'una idea "problemàtica i nociva".

Qui va ser catedràtic de genètica de la Universitat d'Stanford, Luigi Luca Cavalli-Sforza, va definir el concepte de raça com "una temptativa fallida de diferenciar un grup humà". "No es pot dir amb propietat 'aquí comença una raça i aquí una altra'. És una esperança absurda de fundar la diferència en una cosa inexistent", va indicar en una entrevista del diari La Vanguardia.

stats