Societat 07/06/2020

Un miler de persones clamen a Palma contra el racisme

La comunitat negra de Mallorca s'ha reunit per recordar la mort de George Floyd

Catalina Riera
2 min
Manifestants durant la concentració

PalmaUnes mil persones s'han concentrat aquest diumenge horabaixa a la plaça de l'Olivar de Palma per protestar contra el racisme i recordar el ciutadà afroamericà George Floyd, que morí a mans d'un policia blanc. "Ja n'hi ha prou" ha estat el principal crit d'aquesta manifestació, però també s'ha tingut molt present la darrera frase que va dir Floyd abans de morir: "I can't breath" (No puc respirar).

"El color no condiciona el meu destí", "El racisme és una pandèmia", "No puc respirar" i "La vida negra importa" han estat algunes de les pancartes que més han destacat durant la manifestació. Fins i tot hi havia manifestants amb mascaretes en les quals hi havia el lema de la protesta: "No puc respirar".

Aquesta protesta l'ha organitzada la Comunitat Negra Africana de Mallorca (CNAAM), que forma part d'una coordinadora estatal creada arran de la mort de l'afroamericà. El cofundador, Gulliem Balboa, ha declarat que la mort de Floyd ha estat "la gota que ha fet vessar el tassó" d'una "situació estructural" marcada per "l'exclusió social"i que la comunitat negra "n'és la més afectada des de fa més de 400 anys".

En aquest sentit, la portaveu de l'entitat, Kine Diagne, ha apuntat que és "molt trist" que ella a 17 anys hagi de "continuar lluitant pel mateix que fa 25 anys, perquè estan matant persones pel seu color de pell i les vides negres també importen".

La manifestació ha durat una hora, de les 18.00 h a les 19.00 h, i hi han participat diverses associacions. Per exemple, la secretària general de Yapo Inmigració de senegalesos, Safietuu Badji, ha remarcat la "discriminació" amb la qual es troba la comunitat negra en l'àmbit laboral i la privació d'oportunitats per qüestions de "color" i de "nacionalitat". "Per què no hi ha negres a Espanya que condueixin un autobús? Per què no hi ha negres que facin feina a l'administració?", ha lamentat.

En aquest sentit, el president de l'Associació de Nigèria a Palma, Olayiwola Bukku, ha recordat que els "fan sentir els culpables de tot", però que "ningú reconeix la feina" que estan fent i que contribueixen al desenvolupament econòmic i social d'aquesta societat" igual que altres ciutadans.

Amb el crit de "Black lives matters" (Les vides negres importen), Bukku ha animat tots els presents a la manifestació que es posassin de genolls com a símbol de protesta per la mort de Floyd. Per altra banda, el president de l'Associació marroquina de les Balears Al Magreb, Mustafà Boulharrak, ha destacat el caràcter "històric" d'aquesta concentració, que "demostra el rebuig cap a l'odi, el racisme i els comportaments xenòfobs".

stats