Política 01/09/2021

Granados serà la portaveu del PSOE al Senat, i Héctor Gómez, al Congrés

Sánchez relleva Lastra a la cambra baixa i Ander Gil va ser nomenat president de la cambra alta

3 min
La futura portaveu del PSOE al Senat, Eva Granados, en roda de premsa a Ferraz

MadridPedro Sánchez va més enllà dels canvis al govern espanyol i també renova cares al PSOE. Segons ha avançat El País i ha confirmat l'ARA, la dirigent del PSC Eva Granados serà la nova portaveu al Senat, sempre que abans passi pel tràmit parlamentari pertinent: el Parlament l'hauria de designar senadora. Al Congrés, la fins ara portaveu, Adriana Lastra, se centrarà en la tasca orgànica de vice secretària general i el canari Héctor Gómez assumirà el lideratge del grup parlamentari. Gómez és el secretari de relacions internacionals del PSOE i portaveu a la comissió d'Afers Exteriors al Congrés. Granados és vicepresidenta segona del Parlament de Catalunya.

Tot i que no s'esperen sorpreses tenint en compte que el PSC va poder designar els seus tres senadors autonòmics al maig amb el suport d'ERC, JxCat i els comuns, el cas de Granados recorda al de Miquel Iceta. Després de les eleccions de l'abril del 2019, Sánchez va voler situar Iceta com a president del Senat, quan no tenia acta de senador. Aleshores els partits independentistes ho van evitar rebutjant que fos escollit pel ple de la cambra. Fonts de les parts implicades expliquen a l'ARA que avui encara no hi ha cap acord tancat perquè Granados sigui senadora. Per fer-ho hauria de rellevar o bé Manel de la Vega, o bé Antoni Poveda o Lorena González.

Eva Granados és actualment la viceprimera secretària del PSC, del qual Iceta és encara el primer secretari. Probablement no mantindrà aquest càrrec quan els socialistes celebrin el seu pròxim congrés al mes de desembre, amb Salvador Illa com a nou líder i un nou equip al seu voltant. El seu futur, apunten diverses fonts, estaria més aviat a l'executiva federal del PSOE. De fet, aquest dilluns ja va comparèixer a Ferraz com a portaveu del 40è congrés del PSOE, que tindrà lloc a mitjans d'octubre a València. Granados, que va ser la número 2 del PSC en les eleccions del 14-F havia perdut rellevància al Parlament: de ser la portaveu en els moments més durs del Procés va passar a ocupar la vicepresidència segona de la mesa. Ara el partit també haurà de proposar qui la substitueixi –probablement una altra dona del grup parlamentari– en aquest càrrec institucional.

Rentat de cara

Els canvis de portaveus al Congrés i al Senat formen part del rentat de cara que Pedro Sánchez va començar ara fa algunes setmanes, quan va rellevar set ministres socialistes i el seu cap de gabinet. Amb la fase més crítica de la pandèmia superada i la recuperació econòmica i social com a objectiu principal, el president espanyol va executar una crisi de govern sense precedents per mostrar una nova imatge. La dràstica decisió arriba també quan el PP està remuntant en les enquestes.

Totes aquestes modificacions suposen un relleu generacional, tant a la formació com al govern. Han caigut pesos pesants com l'exvicepresidenta primera del govern espanyol Carmen Calvo i l'exministre de Transports i exsecretari d'organització del PSOE José Luis Ábalos, dos puntals fins fa poc en l'entorn de Sánchez. El consell de ministres s'ha rejovenit i com a portaveus al Congrés i al Senat entren cares noves. Amb aquests canvis, a més, el PSC també guanya pes si Granados aterra al Senat, i al govern espanyol ha crescut la representació de la federació catalana amb la ministra Raquel Sànchez i Francesc Vallès com a secretari d'estat de Comunicació.

stats