Política 13/09/2019

El Govern augmenta un 18,8% el pressupost per traslladar els llots de Ferreries

La despesa màxima autoritzada és de 2,3 milions d'euros i el termini d'execució serà de dotze mesos

Iván Martín
2 min
Ajuntament, Consell i Govern Balear es van comprometre a solucionar la problemàtica a l'anterior mandat.

MaóEl Consell de Govern ha autoritzat aquest divendres a l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental l'aprovació de l'expedient de despesa corresponent a la contractació del servei de condicionament, retirada, transport i disposició final dels llots acumulats a les llacunes de la depuradora de Ferreries. La despesa màxima autoritzada és de 2,3 milions d'euros i el termini d'execució serà de dotze mesos. Aquesta representa un augment del 18,8% del pressupost anteriorment licitat, que va ser declarat desert.

L'Ajuntament de Ferreries va promoure l'any 1987 la construcció de la primera depuradora del municipi, consistent en un sistema de llacunatge natural de dues línies de tractament, amb un total de cinc llacunes i una superfície de 26.000 metres quadrats. El Consistori gestionà l'equipament fins al 31 de desembre de 2005 i a partir d'aquí va passar a l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental del Govern. L'any 2007 hi va haver un important moviment del vessant de la muntanya que va afectar dues llacunes, la qual cosa va fer recomanable replantejar la solució inicialment projectada per remodelar la depuradora.

El 22 d'octubre de 2007, l'Ajuntament manifestà la conformitat amb un canvi d'ubicació i amb la formalització d'un nou conveni de col·laboració. Les obres de construcció de la nova depuradora es van iniciar el 14 de gener de 2014. El mes de març es va dur a terme una campanya de presa de mostres dels fangs de les llacunes per confirmar la viabilitat de la valorització agrícola. Els resultats dels assajos d'aquesta campanya van posar de manifest la presència de metalls pesants per sobre dels valors legalment admissibles. En un primer moment es va optar per dipositar els fangs al mateix emplaçament, però davant la negativa de l'Ajuntament la Conselleria balear de Medi Ambient, el Consell de Menorca i el Consistori van acordar traslladar els fangs fora de l'illa.

stats