Política 30/03/2022

El Govern modifica la Llei de canvi climàtic per establir com a dret l'autoconsum ciutadà

La FELIB considera que és un canvi positiu, sempre que hi hagi un equilibri amb els criteris de conservació del patrimoni

ARA Balears
2 min
El sostre d'un edifici amb plaques solars.

PalmaLa Llei de canvi climàtic i transició energètica inclourà a partir d'ara el dret a l'autoconsum dels ciutadans, segons ha acordat aquest dimecres el Consell de Govern. Amb aquesta mesura, els residents tindran l'oportunitat de produir i consumir la seva pròpia energia, sempre que les instal·lacions s'integrin als entorns patrimonials.

A més a més, segons ha indicat l'Executiu, les infraestructures destinades a la producció d’energies renovables es declararan inversions d’interès autonòmic, per tal de reduir el termini dels tràmits per fer-ne la instal·lació.

La FELIB demana equilibri

En aquest sentit, el president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), Toni Salas, ha manifestat en declaracions a l'ARA Balears que, "a falta d'una lectura profunda", aquest canvi li pareix "positiu", però ha subratllat que s'haurà d'estudiar la manera de trobar un equilibri entre les instal·lacions renovables i la conservació del patrimoni.

"Entenc que hi ha determinats municipis i nuclis poblacionals que ho tenen difícil de gestionar, supòs que s'haurà d'estudiar cas per cas", ha remarcat Salas. En aquest sentit, ha explicat que hi ha llocs com Valldemossa, Deià i Sóller que, a causa de la seva "geografia urbana", tenen determinats "punts de visió paisatgístics" on la instal·lació d'elements com plaques solars als sòtils de les cases "és més evident" que en altres zones com, per exemple, Palma.

Per accelerar la transició energètica

Per altra banda, aquesta modificació també pretén accelerar l'adequació de les xarxes per a la implementació de les instal·lacions renovables i reduir els terminis d'execució per dur a terme les actuacions que requereixin declaració d'utilitat pública. Segons ha indicat el Govern, això permetrà avançar en la independència energètica "de manera accelerada".

D'altra banda, i amb l'objectiu d'accelerar els tràmits administratius per a la penetració d'energies renovables, la llei introdueix novetats quant a les mesures urgents per a l'activació econòmica en matèria d'indústria i energia, noves tecnologies, residus, aigua, altres activitats i mesures tributàries.

En aquest sentit, el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha remarcat que aquests canvis tenen la finalitat d'agilitar l'adequació de les xarxes i la implementació de les instal·lacions renovables. A més, pretén reduir els terminis d'emissió d'informes necessaris per dur a terme les actuacions que requereixin declaració d'utilitat pública.

stats