Societat 14/03/2022

Les Balears assoliran el 30% de producció d’energies renovables en quatre anys amb el Pla per a la transició energètica

S’invertiran 233 milions d’euros provinents de fons europeus i es preveu que es creïn 7.000 llocs de feina

ARA Balears
2 min
A Balears convé potenciar les energies renovables per la vulnerabilitat davant el canvi climàtic.

PalmaPassar de de produir un 6% d’energia a partir d’energies renovables a produir-ne un 30% en quatre anys. Aquest és l'objectiu del Pla per a la transició energètica de les Illes Balears que han presentat aquest dilluns la presidenta del Govern, Francina Armengol, i el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, juntament amb la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Aquest pla està finançat amb 233 milions d’euros provinents del Programa de Recuperació, Transformació i Resiliència i preveu crear un total de 7.000 llocs de feina. La presidenta Armengol ha destacat que aquest pla inclou projectes específics que suposaran “un salt qualitatiu i quantitatiu fonamental per aconseguir una transició ecològica justa”, que posa l'èmfasi en qüestions com “la lluita contra la pobresa energètica” i fa una “aposta ferma per la implantació d’energies renovables, pels projectes d’autoconsum compartit, per la mobilitat sostenible i la gestió del cicle de l’aigua”. 

D’altra banda, també ha recordat que els doblers que financen aquest pla provenen d’uns fons europeus que estableixen un suport específic als territoris insulars. "Ja fa anys que apostam per la descarbonització i la producció d’energies renovables i ara els fons europeus ens donen l’oportunitat de transformar la nostra realitat d’acord amb aquests objectius pels quals ja treballàvem", ha dit.

Així mateix, el vicepresident Yllanes ha indicat que "aquest pla té actualment una importància estratègica per tal de deixar de dependre energèticament de l’exterior i apostar per la sobirania energètica". A més, ha remarcat que un dels objectius d’aquest pla és blindar energèticament les Illes Balears i "apostar per transformar el nostre model econòmic en un altre de més sostenible, respectuós amb el planeta i que avanci en la diversificació del nostre teixit productiu i generi noves oportunitats laborals, estables i de qualitat".

Sis programes d'actuació
  • Creació de cinc oficines, 6,5 milions d'euros El primer programa és el dedicat a la creació de cinc oficines de dinamització per a la transició energètica, que cobriran tot el territori i que tendran la funció d’acompanyar i guiar la ciutadania, les empreses i les administracions en l’absorció dels ajuts.
  • Inversió en projectes innovadors, 33,8 milions d'euros El segon programa preveu la inversió en projectes innovadors que puguin diversificar el model productiu, finançant projectes que creïn llocs de feina estables i de qualitat.
  • Afrontar els reptes de la insularitat, 70 milions d'euros El tercer programa afrontarà els reptes de la insularitat, amb el finançament de més de 2.000 punts de recàrrega alimentats amb energia solar, la promoció de sistemes de lloguer compartit o la promoció del transport col·lectiu en zones d’alt valor ambiental. També preveu acompanyar la creació de zones de baixes emissions i actuacions de descarbonització de la mar.
  • Projectes integrals d’autoconsum, 30 milions d'euros El quart programa impulsarà projectes integrals d’autoconsum en edificis amb habitatges on viuen famílies en situació de vulnerabilitat.
  • Generació d’energies renovables, 68 milions d'euros El cinquè programa estarà destinat a la generació d’energies renovables i donarà prioritat al sòl urbà. També es destinarà a la solarització d’aparcaments, els sistemes d’emmagatzematge, la creació de comunitats energètiques i la millora en la gestió de la xarxa.
  • Autoconsum l’any 2026, 25 milions euros El sisè programa invertirà per assolir l’objectiu d’arribar al 35 % d’autoconsum l’any 2026.
stats