Política 16/02/2021

El govern espanyol no preveu prioritzar els territoris turístics en la vacunació

El secretari d'Estat per a la Unió Europea, Juan González-Barba, ha descartat, així, una estratègia diferent per a les Balears

3 min
Inici de la campanya de vacunació de la segona dosi de Pfizer a Eivissa.

PalmaEl secretari d'Estat per a la Unió Europea, Juan González-Barba, ha declarat aquest dimarts que "el pla de vacunació europeu i, per tant, l'espanyol" no preveu prioritzar la vacunació en territoris turístics. Aquestes "especificitats, en principi, no són un assumpte que s'hagi debatut", ha assegurat durant la seva visita a Mallorca, en companyia de la consellera balear d'Hisenda, Rosario Sánchez i el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes.

D'aquesta manera, descarta la petició que el Govern de les Illes va fer a l'executiu de l'Estat. La consellera de Salut, Patrícia Gómez, va reclamar a final de gener que l'Arxipèlag rebés "una estratègia de vacunació diferent" perquè és un dels territoris de l'Estat més afectats econòmicament. Aleshores, les Balears eren la comunitat que havia rebut menys vacunes en proporció a la població, la quarta per la coa en proporció a la població de 65 anys o més, i la sisena per la coa respecte de la de 80 anys o més, sempre per davall de la mitjana estatal, tal com havia avançat l'ARA Balears.

El secretari d'Estat ha arribat a afirmar que desconeixia aquesta del Govern balear abans d'arribar a les Illes. "He tingut notícia ara d'aquestes pretensions", ha declarat. De moment, el pla estableix que s'ha de procedir "de manera homogènia en funció d'uns grups de població, de la seva condició de risc, patologies que tinguin, si són primera línia o no...", segons ha detallat González-Barba. En tot cas, el posicionament del govern espanyol envers la petició de Gómez ha quedat clar. "És important que no hi hagi competència quant a qui adquireix més o menys immunitat en funció de les activitats econòmiques que tingui", ha advertit el secretari, qui ha recordat que "es va optar per una campanya de vacunació europea centralitzada per evitar cap guerra de vacunes".

La immunitat balear no serviria de res

"El que és important perquè es pugui establir un turisme –sobretot europeu, a part de l'estatal– és que el nivell d'immunització sigui més o menys homogeni a tot Europa. De res serviria que la comunitat balear –o un altre territori de gran presència turística– estigués immunitzat si no s'hagués arribat a uns percentatges d'immunitat raonables a la resta d'Europa", ha assenyalat González-Barba.

No obstant això, Rosario Sánchez ha defensat davant els mitjans que han "pogut traslladar les inquietuds que tenim a les Balears, com que som la comunitat més afectada des d'un punt de vista econòmic per la pandèmia". Segons la consellera, ella i el Juan Pedro Yllanes han parlat amb el secretari d'Estat sobre "el tractament específic que han de tenir les Illes per l'especial vulnerabilitat que pateixen", principalment pel factor d'insularitat.

El vicepresident, per la seva banda, ha subratllat "la necessitat de diversificar el model" i "reforçar la sensibilitat de la política europea cap als territoris insulars, i concretament del Mediterrani". Yllanes s'ha mostrat convençut que "tot millorarà" per "afrontar la temporada d'estiu en condicions de tenir una temporada turística que millori la situació econòmica de les Balears"

Sigui com sigui, el secretari d'Estat ha tancat la porta a cap discriminació positiva per als territoris eminentment turístics com les Balears. "Esperam que quan hi hagi vacunes suficients es pugui tenir en compte també que no totes les comunitats han patit igual econòmicament, que el PIB d'aquesta comunitat autònoma està caient molt", va afirmar Patrícia Gómez en una roda de premsa el 24 de maig. En la seva "sol·licitud" adreçada al Ministeri de Sanitat, Gómez advertia que "necessitam una vacunació molt ràpida" i, "si fos possible, abans de l'estiu, també per poder aportar més a l'estat espanyol".

Entitats privades se sumen a la petició

A banda del Govern, diverses personalitats i entitats privades aplegades a la plataforma Vacunes, Salut i Economia han exigit també accelerar el ritme de vacunació. El seu portaveu, el metge Miquel Munar, ha apel·lat a la Unió Europea perquè "entengui el problema i agilitzi la dispensació de la vacuna". En un acte convocat aquest dimarts va instar l'administració europea que "autoritzi vacunes que són efectives segons l'evidència científica, com l'Sputnik o altres, i que doni la potestat als estats membres per poder adquirir-les".

Cal recordar que tant Armengol com la consellera de Salut, Patrícia Gómez, han assegurat en diverses ocasions que el sistema públic de salut balear és capaç de vacunar massivament contra el covid-19. En aquest sentit, s'estan preparant punts de vacunació massiva a les quatre illes, i calculen que es poden administrar unes 11.000 dosis diàries. Això també ho va detallar la presidenta, Francina Armengol, a Munar en la reunió. Quant a la previsió d'immunitzar un 70% de la població –un reclam que també manté Vacunes, Salut i Economia–, el secretari d'Estat ha reconegut que no s'atrevia "a garantir" que s'aconseguirà abans de l'estiu. "Es farà el possible perquè es compleixin les previsions europees", ha afirmat.

stats