Política 11/10/2019

El Govern crea l'Institut Balear de l'Energia

El seu objectiu serà impulsar el canvi de model energètic a les Illes Balears

Ara Balears
1 min
Una de les plaques instalades a la teulada de la fàbrica, subvencionades pel Govern.

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat la creació de l’Institut Balear de l’Energia (IBE). Es tracta d’una mesura prevista en la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica. Aquesta és la norma que estableix un calendari de descarbonització de l’economia balear i que dota el Govern dels instruments necessaris per fer possible la transició energètica a la nostra comunitat.

L’IBE és un d’aquests instruments impulsors del canvi de model energètic a les Illes Balears. En aquest sentit, l’Institut Balear de l’Energia neix amb la finalitat de fomentar i executar actuacions en matèria d’eficiència, gestió, estalvi energètic i energies renovables.

També s’encarregarà de la comercialització de l’energia, l’elaboració d’estudis i l’anàlisi en matèria de canvi climàtic i transició energètica. És competència de l’IBE, a més, fomentar la iniciativa energètica pública en tots els àmbits institucionals.

L’Institut Balear de l’Energia és, en definitiva, una peça fonamental per assolir els objectius establerts en la Llei de canvi climàtic i transició energètica. Farà possible que les energies renovables arribin on no arriba el mercat. Ho farà, per exemple, amb la promoció d’instal·lacions amb la participació ciutadana o a les teulades i cobertes dels edificis.

El calendari fixat en la Llei 10/2019 preveu, entre altres fites, una reducció de les emissions del 40% per a l’any 2030 i del 90% el 2050. Pel que fa a la penetració de les energies renovables, la norma obliga que un 35% de l’energia consumida a les Illes Balears l’any 2030 sigui neta. Aquesta xifra augmenta fins al 100% per al 2050.

stats