CONFLICTE EN EL PENYAL
Política 15/11/2013

Brussel·les dóna la raó a l'Estat i conclou que els controls a Gibraltar compleixen la llei europea

La missió d'inspectors de la Comissió Europea rebutja les acusacions del Regne Unit al govern espanyol pel conflicte del penyal

Acn
2 min
Londres va demanar ahir a la Comissió Europea que enviï observadors per supervisar els controls fronterers a Gibraltar.

Brussel·lesLa Comissió Europea ha assegurat aquest divendres que els controls de les autoritats espanyoles a la frontera amb Gibraltar compleixen la normativa europea. Després d'enviar una missió d'inspectors tècnics a la zona, Brussel·les dóna la raó a Espanya en el seu conflicte amb el Regne Unit pel pas fronterer del penyal. "La Comissió no ha trobat proves per concloure que els controls a les persones i mercaderes fets per les autoritats espanyoles al punt fronterer de la Línea de la Concepción hagin infringit provisions rellevants de la llei de la UE", ha assegurat el portaveu d'Interior de la CE, Michele Cercone. Brussel·les, però, ha recomanat a Madrid que apliqui mesures per reduir les cues.

A l'estiu, i arran d'un conflicte amb Gibraltar per uns blocs de formigó al mar, el govern espanyol va intensificar els controls fronterers al penyal i va provocar llargues cues i la indignació dels habitants de la zona. De fet, la tensió diplomàtica entre Londres i Madrid va augmentar, i el primer ministre britànic, David Cameron, va acusar el govern espanyol d'aplicar uns controls més estrictes per raons polítiques.

Arran de les queixes a la frontera de la Línia de la Concepción, la Comissió Europea va decidir enviar una missió "tècnica" d'inspectors per analitzar la situació sobre el terreny el 25 de setembre. L'informe d'aquests experts assegura que no hi ha "proves" per concloure que Espanya infringeix la llei europea quan fa controls a la frontera amb Gibraltar. "La gestió d'aquest punt fronterer és un repte, per l'elevat trànsit en un espai petit i l'increment del contraban de tabac a Espanya", assegura la Comissió.

El portaveu d'Interior de la CE, però, ha evitat valorar si els controls de l'estiu estaven motivats políticament, com va assegurar David Cameron. Tampoc ha precisat si tenen constància o xifres exactes de l'augment dels controls arran del conflicte diplomàtic entre Londres i Madrid.

La Comissió ha enviat una carta a Espanya i el Regne Unit en què recomana mesures per reduir les cues i insta ambdós estats a cooperar per millorar la situació. En concret, Brussel·les demana a Espanya que faci uns controls "dirigits" d'acord amb una "valoració del risc" i no pari els cotxes o camions de forma "aleatòria". A més, recomana que "s'optimitzi l'espai disponible" per garantir la "fluïdesa del trànsit" i que s'ampliï el nombre de carrils disponibles o es faci un "millor ús" dels actuals.

Un portaveu del ministeri d'Afers Exteriors britànic ha celebrat que Brussel·les demani a Espanya que prengui mesures per "garantir" que la frontera funciona "de forma eficient".

stats