Judicialització

García-Castellón demana a la Guàrdia Civil i a la policia suïssa que localitzin Wagensberg

El diputat d'ERC investigat per terrorisme va anunciar la setmana passada que s'ha traslladat a Ginebra

2 min
El diputat d’Esquerra Rubén Wagensberg durant una intervenció al ple.

MadridManuel García-Castellón prepara el terreny per a una eventual ordre de detenció contra Ruben Wagensberg. En una interlocutòria coneguda aquest dilluns, el jutge instructor de la causa de Tsunami Democràtic ordena a la unitat investigadora de la Guàrdia Civil que confirmi si el diputat d'ERC al Parlament ja no viu al seu domicili habitual ni tampoc acudeix al seu lloc de treball. El magistrat adopta aquesta decisió després que la setmana passada s'anunciés que Wagensberg s'ha traslladat a Suïssa davant la persecució per terrorisme. Ell mateix va explicar que va fer les maletes durant les vacances de Nadal.

"Com que una de les finalitats de la fase d'instrucció és la d'assegurar les persones responsables dels fets delictius investigats, determinar la localització de Wagensberg i assegurar la seva disponibilitat davant l'òrgan d'instrucció resulta un fet rellevant per a les finalitats de la instrucció sumarial", argumenta García-Castellón en el seu escrit. A més, el jutge demana a la policia suïssa que confirmi si Wagensberg s'ha traslladat al país helvètic. Ho fa ampliant una comissió rogatòria internacional que va enviar el 23 de novembre de 2023, en la qual sol·licitava també que es localitzés la secretària general d'ERC, Marta Rovira.

García-Castellón també reclama a Suïssa que li respongui altres qüestions que ja havia sol·licitat abans i que estan pendents de resposta perquè les autoritats helvètiques consideraven el cas Tsunami una causa política. Es tracta d'informació sobre un compte bancari des d'on, presumptament, s'haurien enviat fons per finançar la plataforma. El magistrat s'esmerça en subratllar que Suïssa ha firmat convenis de cooperació entre països per lluitar contra el terrorisme i envia nova documentació d'AENA i Enaire sobre els fets de l'aeroport del Prat per intentar convèncer les autoritats d'aquell país que es van cometre delictes de terrorisme en les protestes postsentència d'octubre de 2019.

Alay, intervingut d'urgència

D'altra banda, un altre dels investigats per terrorisme, el cap de l'oficina de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, es recupera d'una intervenció d'urgència arran d'una hemorràgia cerebral causada per un aneurisma. Ho ha anunciat Puigdemont a X i ha agraït la "reacció a temps i l'extraordinària feina" dels professionals sanitaris. Alay es recupera favorablement però encara hi ha "incertesa" i es mantindrà de baixa per una temporada. "[Josep Lluís Alay] Agraeix profundament les mostres d'afecte que li arriben, que per raons òbvies de moment no pot correspondre de manera personal", ha afegit Puigdemont. Alay és un dels dirigents de l'entorn de l'expresident més perseguit judicialment pel Procés: és a la causa de Tsunami per terrorisme i també a Volhov, cas sobre el qual plana el delicte de traïció.

stats