Política 03/02/2020

ERC pressiona per activar la taula de diàleg després de dijous

El PSC garanteix la "legitimitat" de Torra i el seu govern per dialogar

Xavi Tedó / Mireia Esteve
3 min
ERC emplaça Sánchez i Torra activar la mesa de negociació després de la reunió de dijous

BarcelonaA dos dies de la reunió entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el cap de l'executiu català, Quim Torra, ERC pressiona els dos presidents perquè la trobada de dijous serveixi per posar en marxa la taula de diàleg entre governs i que el PSOE mantingui la seva promesa, malgrat l'avançament electoral anunciat per Torra i després dels vaivens de la setmana passada. La pressió l'ha respost el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que ha garantit que la trobada de dijous serà la primera pedra de la taula de diàleg que els socialistes van negociar amb ERC. De fet, Iceta ha reiterat que el seu partit continua donant "legitimitat" a aquesta eina per al diàleg amb Catalunya malgrat l'anunci d'avançament electoral que va fer Torra la setmana passada: "No qüestionem la legitimitat del president Torra i el seu govern, estem disposats a dialogar".

"Dijous hi ha la reunió entre presidents i els emplacem a formalitzar l'acord per convocar la taula entre governs, que s'ha de reunir com més aviat millor i que no s'ha d'ajornar encara que hi hagi eleccions", ha deixat clar la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa. Vilalta, però, ha assenyalat que desconeix si Torra proposarà o no una data per reunir la taula de diàleg. La incògnita no l'ha resolt la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, però sí que ha explicat que JxCat vol que la trobada serveixi per fixar les bases de la futura negociació entre els dos governs. Una condició que passa, segons ha tornat a recordar Budó, per incorporar un mediador, però també per posar en mans dels partits i les entitats independentistes el contingut de la taula. I, en aquest punt, s'han tornat a fer evidents les discrepàncies estratègiques entre els dos socis del Govern quan la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha tret pes a aquesta exigència i ha assegurat que seria "bo", però no és una "condició necessària".

L'exigència de JxCat l'ha rebutjat Iceta, que ha tornat a tancar la portar a incorporar la figura d'un mediador. "Una taula de governs no necessita mediadors", ha afirmat el líder del PSC, que considera que la negociació ha de partir del "reconeixement" mutu entre tots dos actors com a interlocutors vàlids. Així, Iceta també ha reclamat a Budó "confiança" perquè la taula de diàleg sigui útil i tiri endavant. "Si no hi ha confiança, per què es reuneixen?", ha preguntat. El líder socialista, a més, també ha tornat a reclamar a Torra que ampliï els temes a tractar i que no només se cenyeixi a parlar de l'autodeterminació i l'amnistia. Marta Vilalta, però, s'ha refermat en la seva voluntat de plantejar aquests dos posicionaments en la taula de diàleg –tal com també preveu fer JxCat– i ha defensat la necessitat de no aixecar-se de la cadira malgrat que el govern espanyol refusi d'entrada parlar d'aquests dos temes.

Els comuns reclamen a Torra que no en faci un ús "partidista"

Per la seva banda, els comuns han tornat a posar en valor la reunió entre Torra i Sánchez d'aquest dijous, ja que suposa "sortir de l'excepcionalitat política que viu Catalunya". Ara bé, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha demanat al president Torra que "no tingui la temptació" de fer servir la taula de diàleg i la reunió amb el cap de l'executiu espanyol "com a eina partidista en període electoral". Mena també ha volgut recordar que "tothom haurà de fer renúncies" i ha situat com a objectiu "un acord de consens".

stats