Eleccions al Parlament

Podem renuncia a presentar-se a les eleccions catalanes

La direcció convoca una consulta perquè la militància ratifiqui la decisió i argumenta que és per no dividir l'esquerra

2 min
La coordinadora de Podem Catalunya, Conchi Abellán.

BarcelonaPodem Catalunya havia assegurat que es presentaria tant sí com no a les eleccions catalanes, amb els comuns o sense. Fins avui. En una reunió aquest dimecres, la direcció autonòmica ha pres la decisió de no concórrer als comicis del 12 de maig i sotmetre-ho a ratificació de la militància en una consulta interna. En un comunicat, argumenten que ho fan per "no col·laborar en la fragmentació de l'esquerra" davant un moment "d'incertesa i inestabilitat política" a Catalunya.

Davant la convocatòria electoral, Podem s'havia plantejat explorar aliances amb Esquerra i la CUP a banda dels comuns, amb qui han compartit grup al Parlament aquesta legislatura. Les relacions amb els seus fins ara socis, però, s'han fet més tenses arran del divorci entre el grup lila i Sumar al Congrés dels Diputats i la decisió de 13 dirigents d'estripar el carnet del partit després de ser expedientats per defensar, en plenes negociacions per les generals, que Ione Belarra i Yolanda Díaz havien d'arribar a un acord per presentar-se conjuntament a les eleccions. El partit lila havia arribat a assegurar que han passat mesos sense mantenir interlocució amb els comuns.

Tot i que Podem Catalunya sempre havia reivindicat la seva força dins del partit que lidera Belarra, els mals resultats de l'espai a Galícia –on no va obtenir resultats, com tampoc Sumar– i la proximitat de les eleccions europees han fet que la direcció es replantegi el full de ruta a Catalunya. Ara, segons fonts del partit consultades per l'ARA, la prioritat és centrar-se en les eleccions europees per obtenir un bon resultat.

Nova executiva

La cita electoral agafa el partit lila poc d'un mes després d'haver renovat la direcció autonòmica, malgrat que al capdavant hi continua la que ja n'era coordinadora, Conchi Abellán, que també forma part de la direcció estatal. "Hem tingut poc temps per reforçar i estructurar Podem, i en un context de doble cita electoral, creiem que no és viable concórrer atès que la situació no ens permet desplegar capacitat i incidència política i organitzativa", argumenta la direcció al comunicat, on subratllen que la decisió s'ha pres d'acord amb la cúpula estatal de Podem. No s'han fet públics els resultats de les primàries que la formació va activar per triar els seus candidats al Parlament: només hi havia una candidatura, liderada per Abellán, i el procés es va tancar diumenge. Alguns sectors de la militància ja els havien reclamat conèixer-los.

La consulta interna sobre la decisió de no concórrer a les eleccions estarà oberta per a la militància les pròximes 48 hores: si les bases no hi donen suport, s'obrirà un "període de reflexió" dins de la direcció, segons expliquen a l'ARA fonts del partit. Caldria veure, en aquest cas, si es produeixen dimissions en l'executiva pràcticament acabada d'estrenar.

Fonts dels comuns expressen "respecte" per la decisió de Podem, que arriba després que el partit aprovés ahir les seves llistes per les quatre demarcacions. De fet, les candidatures dels comuns inclouen persones que van formar part de Podem, com la candidata Jéssica Albiach o la cap de llista per Tarragona, Yolanda López.

stats