Política 22/04/2022

Susana Mora: “Deman disculpes als menorquins, no mereixen una crisi institucional”

Presidenta del Consell Insular de Menorca

Ivan Martín
4 min
La presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora

MaóEl Consell de Menorca ha salvat el pacte d’estabilitat després de l’acord del PSOE amb Més per Menorca arran de l’ajornament del ple en què s’havia d’aprovar la llei Reserva de la Biosfera. Quinze dies més tard, la presidenta valora positivament la reconducció de les divergències entre partits, però és conscient que la crisi ha arribat en el pitjor context possible.

Què representa poder aprovar la llei Reserva de Biosfera?

— Suposa elevar a una llei el model singularitzat i diferenciat que ha tingut la nostra illa durant molts anys gràcies al compromís de la societat i dels que han governat l’illa, un fet que ens va permetre obtenir la distinció com a Reserva de Biosfera per la Unesco ja fa gairebé trenta anys. És, a més, un dels compromisos adquirits per tots els partits polítics que avui formen l’equip del govern del Consell. Aquesta llei ens permetrà marcar un full de ruta compartit en el qual comprometem la resta d’administracions competents per continuar fent feina juntes en aquest camí en un context legal i en el qual, a més, volem treballar per assolir més competències, per a la millor gestió de la nostra illa des de la proximitat, així com un major finançament.

Considerau que Més per Menorca ha anat massa lluny en la seva reivindicació?

— No entraré a valorar les decisions o posicionaments d’un o altre grup polític. No obstant això, el que sí que crec, sincerament, és que aquesta crisi no era necessària dur-la a l’àmbit de l’escenificació pública. S’havien posat sobre la taula altres opcions que permetien no danyar la imatge de la institució, ni de cap partit polític, i amb les quals hauríem aconseguit el mateix resultat. Tot i això, s’ha de tenir present que compartir equip de govern amb tres grups polítics implica discrepar, debatre, entendre’s, sumar i governar. Des de sempre, i ha de continuar sent així, la política és debat, diàleg, divergència i, de vegades, malauradament, crispació, però és necessari que aquestes diferències es donin i es tractin per arribar a consensos més amplis i representatius de la pluralitat que té la nostra societat.

Enteneu que la imatge del Consell ha quedat deteriorada?

— Com a màxima representant d’aquesta institució vull demanar, una vegada més, disculpes a la ciutadania i a la institució que representam, perquè no es mereixien una crisi d’aquestes característiques, especialment en un moment de gran incertesa econòmica i social marcada per la guerra de Putin i els efectes de la pandèmia mundial originada ja fa més de dos anys. Dit això, crec que la imatge del Consell es manté estable, amb un govern d’esquerres, el mateix que va entrar, i amb una llei que s’aprovarà el pròxim dilluns al ple de la institució. Per tant, es compleixen l’objectiu polític i el mandat que ens va encomanar la ciutadania.

En quin punt queden les relacions entre els partits que continuaran governant la institució?

— L’equip de govern és la suma de tres partits polítics que representen la pluralitat de l’esquerra a Menorca, amb les seves semblances i les seves diferències, però que ens enriqueixen com a equip. El pacte, després de més de sis anys de relació, continuarà amb més força perquè hem demostrat, una vegada més, que, tot i les divergències, som capaços d’arribar a acords en benefici de Menorca.

Unides Podem s’ha convertit en un soci de govern lleial?

— La resposta seria que Unides Podem sempre ha estat un soci de govern lleial. Com he dit abans, la política és debat, diàleg, divergència, però també són punts de trobada. Només des del consens surten grans fites en benefici de la nostra societat, per la qual feim feina en el nostre dia a dia.

Us sorprèn que s’anunciïn renúncies per una qüestió de canviar el llenguatge del text?

— El llenguatge en política i, sobretot, en dret, és molt important. Una paraula, una expressió, un temps verbal, un punt o una coma poden fer canviar el sentit de tot un text. Aquí del que es tractava era d’aprovar amb la solvència jurídica més gran la proposició de llei pactada a Menorca i fer-ho sense canviar l’essència i l’objectiu polític i social d’allò acordat. I, en aquest sentit, el meu compromís amb la llei, la ciutadania i el meu equip de govern era clar: Menorca ha de tenir i tindrà la llei, però per tal de garantir-ne la solvència, atès que tenim sobre la taula alguns qüestionaments jurídics al text, vaig proposar ajornar el ple, revisar per uns dies aquestes qüestions per valorar-ne la incorporació, o no, i convocar-lo de nou en el menor temps possible.

És cert que els arguments de l’informe del Govern estaven basats en antigues edicions de l’avantprojecte?

— L’esborrany de nota jurídica del Govern conté revisions dels primers esborranys de l’avantprojecte perquè, malgrat l’edició que se n’ha fet pública en sigui la darrera versió i estigui datada, per tant, en un dia en concret, està treballada des de l’inici, és a dir, des del primer esborrany que es va presentar i, per això, és normal que contingui referències als documents inicials de la llei. El que cal valorar i posar en relleu és que el motiu de disposar d’aquesta nota jurídica urgent, redactada encara en fase d’esborrany, sense signar ni registrar-se oficialment, respon precisament a un compromís de lleialtat entre institucions, que perseguia millorar la llei donant l’opció a fer les revisions o modificacions importants i substancials que es valorassin necessàries des de Menorca i no des del Parlament.

Confiau que el text que s’aprovi a Menorca es mantingui després del seu pas pel Parlament?

— Al text que finalment s’aprovarà s’hi han introduït canvis substancials i adaptats a l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, especialment el que fa referència a la transferència de competències, és a dir, l’article 11. Amb els canvis garantim l’aprovació de la llei per part del Parlament sense qüestionaments jurídics que puguin derivar en modificacions de l’essència de la llei aprovada a Menorca. Ara bé, òbviament, durant el tràmit parlamentari, com ha de ser, es faran modificacions per millorar o ajustar el redactat de la llei.

Quina dotació econòmica creis que hauria d’acompanyar la llei?

— La proposició de llei que aprovarà el ple del Consell de Menorca parla, clarament, d’almenys cinc milions d’euros.

stats