Política 19/04/2022

Es tanca la crisi en el Consell de Menorca per la Llei de Reserva de la Biosfera

MÉS per Menorca es mostra "satisfet" per l'acord i anuncia que "continua" en l'equip de govern

i
Iván Martín
3 min
El líder de MÉS per Menorca, Miquel Àngel Maria, i el portaveu del partit en el Consell Insular, Josep Juaneda

PalmaFinalment, la proposició de llei de Reserva de la Biosfera s'incorporarà en el ple del Consell Insular de Menorca, previst per al pròxim 25 d'abril, segons s'ha confirmat des de la presidència del Consell. "Es constata el compromís de fer realitat l'aprovació d'aquesta llei al més prest possible", afirma l'escrit. La retirada d'aquesta iniciativa del ple extraordinari de la setmana passada va provocar estira-i-arronses entre MÉS per Menorca i el PSIB, cosa que conduí a la dimissió en bloc dels tres consellers i set directors insulars de la formació ecosobiranista.

El portaveu de MÉS per Menorca en el Consell, Josep Juaneda, s'ha mostrat aquest dimarts "satisfet" després d'aconseguir un acord amb el PSIB i poder aprovar dilluns que ve en el ple l'avantprojecte de la llei Reserva de la Biosfera. "Estem molt satisfets perquè l'acord es basa en les mínimes modificacions introduïdes i manté tota l'essència que tenia des del principi. Es tracta de qüestions d'estil que no canvien el contingut de la llei i dilluns que ve serà una realitat", ha valorat en la roda de premsa celebrada en la seu del partit a Maó.

Així i tot, les dimissions no s'han fet efectives perquè no s'han publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), per la qual cosa la crisi de govern es tancarà amb la mateixa composició de l'Executiu. "Vam anunciar les nostres renúncies després d'haver avisat que no podíem acceptar la desconvocatòria del ple", ha recordat el coordinador ecosobiranista menorquí, Miquel Àngel Maria. Amb la inclusió de l'aprovació de la proposició de llei en la pròxima sessió, "continuam en l'equip de govern, reconsideram les nostres dimissions, i la bona notícia, després de tot, és que continua havent-hi un govern d'esquerres en el Consell Insular".

Juaneda ha remarcat la importància d'introduir-se els mínims retocs en el text. "No volíem una llei que naixés buida de contingut abans de la seva aprovació en el plenari. Era un compromís d'acord entre les formacions del Consell i estam doblement contents", ha afegit. A més, ha demanat disculpes als ciutadans per la imatge presentada. "Demanam perdó perquè entenem que han estat dies d'incertesa i de tensió, on nosaltres no ens sentim ni orgullosos ni satisfets", ha conclòs.

La presidenta del Consell Insular, la socialista Susana Mora, ha assegurat en tot moment que l'aprovació de la llei és qüestió de temps, però sempre "amb solvència i les garanties jurídiques propícies". "Necessitam abaixar el nivell de crispació que s'està traslladant a la ciutadania", ha sostingut Mora. La crisi viscuda a Menorca va tenir ressò en el Parlament, on el passat dimarts el portaveu parlamentari ecosobiranista, Josep Castells, en una pregunta de control dirigida a la presidenta del Govern, Francina Armengol, reclamà que "dediquin menys temps a interferir en la política menorquina", en referència a presumptes pressions de la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, per no incorporar la proposició de llei al ple insular per una invasió de competències autonòmiques i estatals.

Amb tot, el PSOE de Menorca ha celebrat que s'hagi reprès l'aprovació de la proposició de llei. "Des del primer moment vam deixar clar que, en qualsevol cas i davant qualsevol escenari, Menorca tindria una Llei de Reserva de la Biosfera i un govern d'esquerres fort, i així ha estat", ha explicat aquest dimarts el secretari d'organització del partit a l'illa, Damià Borràs. Des del bàndol socialista es destaca "la solidesa suficient" que ha aconseguit la nova normativa, fruit de l'acord entre els partits que conformen el govern del Consell Insular.

stats