Política 28/09/2016

El PP avisa de "conseqüències imprevisibles" i afirma que el referèndum significa "conflicte"

Els socialistes asseguren que la proposta de Puigdemont està condemnada "al fracàs"

Marc Toro / Aleix Moldes / Jordi Mumbrú / Núria Orriols
3 min
El portaveu del PPC al Parlament, Josep Enric Millo, durant la roda de premsa

Barcelona"Referèndum o referèndum significa fracàs o fracàs". Així s'ha expressat aquest dimecres la portaveu del PSC, Eva Granados, després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'hagi sotmès a la qüestió de confiança al Parlament i hagi anunciat la seva voluntat de convocar un referèndum (pactat o no) de cara a la tardor del 2017 per validar el procés de desconnexió amb Espanya.

"El full de ruta que defensa Puigdemont és un full de ruta que ens porta cap a les roques", ha dit Granados, i ha recordat que un referèndum pactat no serà possible i que una votació unilateral no genera consens entre les forces independentistes. "Hem vist un president feble suplicant confiança", ha afegit la portaveu Granados, i ha conclòs que la qüestió de confiança serà un "debat fallit si demà [dijous] no tenim clar que la CUP votarà els pressupostos".

En una línia semblant s'ha expressat C's, en considerar que "l'objectiu de Puigdemont és anar fent referèndums fins que surti el resultat que li agrada". El portaveu de la formació taronja, Fernando de Páramo, ha considerat que el president "ens ha plantejat una estratègia política que consisteix a tornar enrere, a la casella de sortida". El "referèndum del 9-N no li serveix? I el plebiscit del 27-S?", s'ha preguntat De Páramo, per deixar clar que el seu partit no comparteix la "solució de Puigdemont", que és "dividir els catalans".

El portaveu del PP, Enric Millo, per la seva banda, ha carregat contra el president de la Generalitat per "amenaçar" els catalans i fer un debat exclusivament "entre independentistes". "El president ha desconnectat de la realitat, no toca de peus a terra i ha donat l’esquena a la societat europea, espanyola i catalana", ha sentenciat. En aquest sentit, el popular ha insistit que Puigdemont només governa per als ciutadans a favor de l’estat propi basant-se en un mandat democràtic que "no existeix", ja que per al PP el plebiscit del 27-S el van guanyar els unionistes.

Millo ha estat clar davant de la voluntat del president de fer un referèndum la tardor del 2017 per culminar el procés i ha avisat de les "conseqüències imprevisibles": "O referèndum, o referèndum significa conflicte o conflicte (...) i els catalans no volen ni col·lisió ni divisió". Així, ja ha avançat que el PP votarà 'no' demà a la qüestió de confiança.

CSQP: "El president ha repartit joc per totes bandes"

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Joan Coscubiela, no ha volgut avançar aquesta tarda si demà donaran la seva confiança al president, Carles Puigdemont. La formació d'esquerres esperarà que sigui el president del grup, Lluís Rabell, qui anunciï el sentit del vot. Tot i així, Coscubiela ha valorat que "l'única novetat" del discurs de Puigdemont és que el president "hagi acceptat per primera vegada que hi ha un punt de trobada, que és el referèndum pactat". El portaveu de la coalició d'esquerres ha celebrat que el president "hagi recuperat el camí" de la majoria i ha recordat que fins ara aquesta opció havia estat durament criticada: "Menys bonica li van dir de tot: que si era una ingenuïtat, una pantalla passada...".

Coscubiela no ha volgut valorar la frase de Puigdemont quan ha dit que hi haurà "o referèndum, o referèndum"; és a dir, que si no s'aconsegueix organitzar-lo d'acord amb l'Estat se celebrarà de manera unilateral. El portaveu de CSQP s'ha limitat a dir que el president "ha repartit joc per totes bandes", ja que amb el seu discurs també havia de satisfer la CUP.

El dirigent de CSQP ha criticat durament que Puigdemont hagi demanat "un xec en blanc per als pressupostos" i ha assegurat que CSQP "no dóna xecs en blanc a ningú".

stats