Política 07/09/2021

El Pacte renuncia a la vacunació obligatòria del personal sociosanitari per evitar un conflicte amb l'Estat

Els grups del Pacte han presentat una esmena per plantejar que aquesta qüestió es tracti a l'Interterritorial de Salut

ARA Balears
1 min
Professionals sanitaris atenent un pacient de l’UCI de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona durant la pandèmia.

PalmaEl Govern balear vol evitar tenir conflictes amb l'Estat i ha decidit fer marxa enrere en la llei que contemplava la vacunació obligatòria del personal que fes feina a les residències i els treballadors sanitaris. Segons ha avançat Última Hora i ha confirmat l'ARA Balears, aquest canvi en la futura llei de salut pública s'ha fet després que el govern de Pedro Sánchez advertís l'Executiu autonòmic que la competència per fer la vacunació obligatòria és estatal. Aquest advertiment de l'Estat és sempre un pas previ a la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat.

Per evitar-ho, els grups del Pacte (PSIB, Podem i MÉS) han presentat una esmena a aquest article concret per plantejar que la vaccinació obligatòria es tracti a l'Interterritorial de Salut, l'òrgan de cooperació dels serveis de salut de les comunitats autònomes.

En el text original s’establia "un règim sancionador específic per fer front als incompliments de les disposicions dictades per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada pel covid-19". Així, si finalment s'aprova l'esmena al Parlament, desapareixerà l'obligatorietat de la vacunació i si el Govern ho considera necessari ho haurà de demanar davant el Consell Interterritorial de Salut.

Cal recordar que la consellera de Salut, Patricia Gómez, va opinar el mes passat sobre l'obligatorietat de la vacunació contra el covid-19 per als treballadors de geriàtrics, i va afirmar que és "partidària de legislar a favor de la vacunació obligatòria". "És un tema difícil i amb controvèrsia, però quan veig que les persones vulnerables en poden sortir perjudicades pens que hauríem de poder vacunar tothom", va dir.

stats