Parlament
Política 17/06/2024

El Constitucional suspèn la derogació de la Llei de memòria democràtica de l'Aragó

El PP i Vox inicien la tramitació de la derogació de la norma homòloga de les Illes Balears en el ple d'aquest dimarts

ARA Balears
2 min
El Tribunal Constitucional.

PalmaEl Tribunal Constitucional (TC) ha suspès aquest dilluns l'aplicació de la llei per la qual es va derogar la Llei de memòria democràtica de l'Aragó, en admetre a tràmit el recurs presentat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. El ple del Constitucional estudiarà el recurs de l'Executiu estatal, que considera que amb l'eliminació de la llei es podrien vulnerar els drets de les víctimes de la dictadura, i també xocar amb competències de l'Estat. La suspensió arriba la vigília de la votació de la presa en consideració de la llei per la derogació de la Llei de memòria de la mà del PP i Vox al Parlament de les Illes Balears. El PSOE va advertir que impugnaria qualsevol eliminació d'aquestes normes, però en el cas de les Balears la dreta s'aferra al fet que es mantindrà en vigor la Llei de Fosses.

Segons informa EFE, el ple del Constitucional ha suspès la derogació mentre resol el recurs. Això passa quan el govern espanyol invoca l'Article 161.2 de la Constitució, que estableix que la suspensió automàtica de la resolució fins que l'alt tribunal es posicioni definitivament al respecte, en el termini màxim de cinc mesos. La derogació de la Llei de memòria va tirar endavant a les Corts d'Aragó amb els vots dels socis del govern autonòmic del PP i Vox i el suport del Partit Aragonès (PAR). El govern aragonès també va ignorar l'emplaçament del govern espanyol a reunir-se per trobar una solució que evitàs el recurs al TC.

L'entitat Memòria de Mallorca ha celebrat la suspensió en una piulada. "Demà es debat l'entrada a tràmit al Parlament de la derogació de la Llei de Memòria i Reconeixements Democràtics de les Illes", continua: "Tots els diputats i diputades que es considerin demòcrates haurien de votar 'no' a la proposta de l'extrema dreta". "No hi ha excuses ni cadires que valguin més que la nostra democràcia", ha sentenciat en el comunicat. L'entitat ha convocat una concentració demà a les 12 h a les portes del Parlament "per dir alt i clar que la memòria no es toca".

El Decret de simplificació andalús, a examen

L'alt tribunal també ha admès a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel PSOE al decret de la Junta d'Andalusia, pel qual s'adopten mesures de simplificació i racionalització administrativa per la millora de les relacions dels ciutadans amb l'administració autonòmica i l'impuls de l'activitat econòmica, una normativa en la qual s'ha emmirallat el Govern balear de Marga Prohens per impulsar el Decret de simplificació administrativa que el passat dimarts va ser aprovat al ple.

stats