Governabilitat
Política 08/07/2023

Consell de Menorca: canvi radical i hermetisme en qüestions d’illa

El PP i Vox no concreten en què es traduirà la derogació parcial de la Llei Reserva de la Biosfera i la modificació del Pla Territorial Insular

Ivan Martín
4 min
Obres aturades ara fa 8 anys a la carretera general de Menorca Me1 al seu pas per Rafal Rubí

MaóEl Consell de Menorca comença una nova etapa sota la presidència d’Adolfo Vilafranca (PP) que estarà marcada per la modificació del Pla Territorial Insular (PTI) i la derogació parcial de la Llei Reserva de la Biosfera. El canvi més substancial el trobam a la Conselleria d’Habitatge, Ocupació i Innovació, àrea que la passada legislatura gestionava Cristina Gómez (Unides Podem) i ara gestionarà una consellera de Vox, Maite de Medrano.

A més, la consellera del partit ultradretà assumirà Agenda Urbana, un document amb criteris per al desenvolupament que Vox ha qualificat d’idees “globalistes” promogudes pel PSOE i el PP. De fet, el líder espanyol de Vox, Santiago Abascal, ha arribat a dir de l’Agenda 2030 que “representa la criminalització de la indústria i el suïcidi energètic”. Cal recordar que Menorca fou nomenada illa pilot de l’Agenda Urbana per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana.

Una altra àrea que gestionarà Vox, Habitatge, té importants reptes damunt la taula, malgrat no ostentar competències. En aquest sentit, Maite de Medrano haurà de decidir què fa amb el pla d’habitatge elaborat per Unides Podem i que apostava per un servei insular de xarxa residencial.

Pel que fa a la resta de l’organigrama, el president Adolfo Vilafranca durà també Promoció Turística i Fons Europeus; Carmen Reynés, Benestar Social; Joan Pons Torres, Cultura, Patrimoni, Educació, Joventut i Esports; Maria Antònia Taltavull, Economia i Serveis Generals; Núria Torrent, Ordenació Territorial i Turística, i, finalment, Simón Gornés estarà al front de Medi Ambient, Reserva de la Biosfera i Cooperació Local.

A més, el conseller no electe Juan Manuel Delgado assumirà un dels departaments més complexos: Mobilitat. Aquesta conselleria afronta el repte de finalitzar les obres de reforma de la carretera general i renegociar el conveni de carreteres amb el govern espanyol, amb l’objectiu de “millorar la seguretat viària i la fluïdesa de la principal via de comunicació”, segons es llegeix a l’acord entre el PP i Vox. També s’han compromès a invertir més recursos en la millora de la xarxa de carreteres secundàries, licitar les línies del transport públic, sense contracte des de l’any 2020, així com fer una nova licitació del servei ITV i solucionar el problema laboral dels seus treballadors.

Un dels grans misteris és la modificació del PTI. En el moment d’escriure aquesta informació, no n’ha transcendit cap detall, i l’únic que afirma el PP és que el document urbanístic ha de defensar “l’harmonització de la protecció natural, per proporcionar la seguretat jurídica necessària per al desenvolupament i benestar dels menorquins”. Tanmateix, s’assegura que es posaran en marxa mecanismes per lluitar contra l’oferta turística il·legal i l’intrusisme en el sector turístic, que s’elaborarà un pla de modernització de zones turístiques amb fons propis o europeus i que demanaran al Govern balear que la recaptació de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS) es destini a cobrir necessitats en matèria de sostenibilitat, protecció i regeneració de Menorca.

D’altra banda, hi ha un gran hermetisme quant a la modificació parcial de la Llei Reserva de la Biosfera. Només han afirmat que en derogaran aquells articles que “generin inseguretat jurídica, que obliguin a assumir una despesa sense retorn o que envaeixin competències d’altres administracions”. Els populars han reiterat el seu rebuig inicial a regular l’accés de vehicles a l’illa els mesos de temporada alta, sempre que no estigui avalat per un informe de capacitat de càrrega. De la mateixa manera, han criticat la falta de dotació econòmica per fer inversions de medi ambient i reclamaran ajuda al Govern balear.

Pla d’acció

Millorar els nivells de reciclatge, el porta a porta, i la gestió dels residus per reduir el volum a la planta de Milà és un altre dels compromisos, sense oblidar la posada en funcionament de projectes de conservació i desenvolupament de l’entorn natural de l’illa, establerts en el pla d’acció de la Reserva de la Biosfera.

La Conselleria de Cultura serà un dels punts calents aquesta legislatura. El titular d’aquest departament, Joan Pons Torres, va ser vinculat a Vox a causa de les seves fortes conviccions anticatalanistes. Entre els punts de l’acord en aquest àmbit destaca la modificació del reglament d’usos lingüístics “per garantir la lliure elecció de les nostres llengües oficials en els tràmits i les comunicacions”. També aposta per fomentar l’ús “sense imposicions” de la variant insular menorquina,

La resta de mesures proposades són impulsar el pla de gestió de la candidatura Menorca Talaiòtica, posicionar l’illa del Llatzeret com un espai de referència internacional en matèria de formació, cultura i turisme, ampliar la gratuïtat de l’educació infantil de 0 a 3 anys i posar en marxa el Centre de Formació Professional d’Hostaleria i el Conservatori de Música i Dansa de Menorca.

Finalment, el PP i Vox eliminaran la cita prèvia per atendre les demandes dels ciutadans i simplificaran els tràmits administratius. A l’àmbit agrari es faran inversions en els escorxadors i s’incentivarà la incorporació de noves tecnologies, potenciant les races autòctones o millorant les infraestructures del medi rural. A més, s’impulsarà la comercialització i promoció dels productes elaborats a Menorca, especialment donant suport al sector en l’exportació i assistència a fires comercials.

stats