Cas Koldo

Ábalos posa en dubte que hagi existit la trama Koldo: "Que resolgui la justícia"

L'exministre de Transports manté que no té cap culpa i retreu al PSOE que l'expulsés

3 min
L'exministre de Transports i diputat del grup mixt al Congrés, José Luis Ábalos, a la comissió d'investigació sobre el cas Koldo al Senat

Madrid"No defensaré ningú, però tampoc acusaré ningú ni seré un obstacle per a la seva defensa". José Luis Ábalos ha reivindicat així la presumpció d'innocència de Koldo García en la primera compareixença que fa en seu parlamentària pel cas al qual dona nom el seu exassessor al ministeri de Transports. L'exnúmero tres del PSOE, que fa dos mesos va ser expulsat del partit per haver-se negat a deixar el seu escó al Congrés pel fet d'haver-lo nomenat, ha posat en dubte que existeixi la trama Koldo. "Que ho resolgui la justícia amb garanties", ha demanat a la comissió d'investigació del Senat promoguda pel PP, que Ábalos ha titllat de "judici paral·lel". "No he de reconèixer cap culpa si no la tinc", ha argumentat, tal com va fer quan va desafiar al PSOE rebutjant dimitir i passant al grup mixt de la cambra baixa.

Ábalos no està investigat pel cas obert a l'Audiència Nacional, que sí que assenyala directament a qui va ser un dels seus càrrecs de confiança. Koldo García va comparèixer a la mateixa comissió de la cambra alta fa dues setmanes i, a diferència d'Ábalos, que ha respost totes les preguntes dels senadors, el seu exassessor va optar pel silenci i es va limitar a proclamar la seva innocència. García també va denunciar ser víctima d'una persecució mediàtica: "M'han crucificat viu", va lamentar. En la mateixa línia, Ábalos ha criticat que s'estigui assenyalant tothom que s'hagi relacionat amb els investigats pels contractes de mascaretes durant la pandèmia subscrits amb l'empresa Soluciones de Gestión. L'extitular de Transports ha denunciat que "el principi acusatori s'estén com li dona la gana".

Per la seva banda, Ábalos ha recriminat al PSOE que li demanés que plegués sense estar investigat i quan la instrucció judicial del cas ni tan sols ha finalitzat. Una dinàmica de "redemptorisme" que l'exministre "no comparteix": "Totes les polítiques de sanció tenen un límit", ha reblat. Ábalos ha recordat les explicacions que va donar Santos Cerdán la setmana passada a la comissió del Senat que aquest dilluns l'ha interrogat a ell. L'actual secretari d'Organització socialista va dir que el partit va voler "anar més enllà" del que marca el codi ètic del PSOE amb la petició que va fer a Ábalos. "O l'ètica és compartida, o és una ètica de secta", ha esgrimit l'ara diputat del grup mixt, alertant contra els "projectes que sacrifiquen els drets personals".

El portaveu socialista a la comissió Alfonso Gil ha evitat confrontar amb Ábalos i s'ha limitat a preguntar-li si coneixia les suposades trobades de García com a intermediari dels contractes de material sanitari. L'exministre de Transports ha negat tenir-ne constància. Pel que fa a la breu reunió que Salvador Illa va relatar haver mantingut amb García quan era ministre de Sanitat, Ábalos ha dit haver-se'n assabentat quan el líder del PSC ho va explicar a les comissions d'investigació del Congrés i del Senat, en les quals el candidat al 12-M també s'ha vist obligat a comparèixer. Un contacte buscat per García, que Ábalos ha censurat. Ara bé, tot i l'estreta relació personal que ha admès que tenia amb el seu exassessor, ha negat haver estat tan "pendent de la seva vida" com per haver detectat un comportament sospitós.

Qui ha apujat més el to és el senador dels populars Alfonso Serrano, número dos d'Isabel Díaz Ayuso al PP de Madrid, que ha provocat el moment més tens interrogant Ábalos sobre el que es va batejar com a Delcygate després que el PP aprovés ampliar l'objecte de la comissió. Al llarg de les tres hores de compareixença, Ábalos ha mantingut que no té res a veure amb cap trama ni va avalar les suposades activitats irregulars de García com a comissionista. L'exministre de Transports ha defensat que els processos de contractació que va fer el seu departament van ser satisfactoris i ha traspassat la responsabilitat de supervisar-los al subsecretari del departament, Jesús Manuel Gómez García. Sobre el presumpte enriquiment del seu exassessor, l'exministre ha remarcat que va ser després de deixar el ministeri i que, en tot cas, és la justícia qui ha de determinar si hi ha algun delicte.

stats