Política 26/10/2015

Ciutadans, PSC i PP no donen treva a Forcadell i carreguen contra el seu primer discurs

Arrimadas critica el to "independentista" de la presidenta, Albiol el considera "inadmissible" i Iceta hauria preferit un "discurs només institucional"

Gerard Pruna
3 min
Carme Forcadell i Núria De Gispert s'abracen a la porta del Parlament / FRANCESC MELCION

BarcelonaSense treva. La nova legislatura del Parlament, l'XI, tot just ha arrencat aquest dilluns amb la constitució de la cambra, la designació de Carme Forcadell com a nova presidenta, l'elecció de la resta de membres de la mesa i les crítiques de Ciutadans, PSC i PP a la primera intervenció de l'expresidenta de l'ANC davant l'hemicicle. Els líders parlamentaris de tots tres grups han carregat contra Forcadell per abandonar el seu paper "institucional", mentre que Catalunya Sí que es Pot –que ha donat suport en part al nomenament de la presidenta– ha reconegut que hi ha hagut una part "política" i una d'"institucional" en la primera intervenció de la nova legislatura. JxSí i la CUP, en canvi, han aplaudit les paraules de Forcadell. Aquestes han estat les primeres reaccions als passadissos del Parlament.

Antonio Baños (CUP)

El primer a reaccionar ha estat el líder de la CUP al Parlament, Antonio Baños, que ha celebrat les paraules de la flamant presidenta del Parlament i ha confiat que es compleixi el pronòstic de deixar de ser un Parlament autonòmic per impulsar un procés constituent. Baños ha insistit que la CUP no es mou de la seva posició i manté la seva idea de no investir Artur Mas com a president de la Generalitat. On sí que ha admès progressos és en l'elaboració de la declaració de ruptura que, tal com va avançar l'ARA, JxSí i l'esquerra independentista ja han començat a perfilar.

Xavier García Albiol (PP)

S'estrenava com a líder del PP al Parlament i ho ha fet amb una demostració de la duresa que el caracteritza. Albiol ha avisat Forcadell que el seu partit no permetrà que s'utilitzin les institucions de forma "partidista". Segons el dirigent popular, el seu primer discurs com a presidenta de la cambra ha estat "inadmissible" i un exemple de la "manipulació de les institucions que promouen els independentistes".

Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot)

També Lluís Rabell ha reconegut que el discurs de Forcadell ha tingut una part "més política" i una de "més institucional", però ha minimitzat les crítiques d'altres grups i ha opinat que només el pas dels dies al Parlament podrà jutjar Forcadell com a presidenta. Rabell ha reconegut que cinc diputats del seu grup han votat de forma simbòlica Forcadell, però ha descartat que això es pugui interpretar com un gest amb impacte polític per a la resta de la legislatura. "No té més recorregut".

Miquel Iceta (PSC)

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha qüestionat també el discurs de Forcadell i ha assegurat que li ha agradat la primera part –quan ha defensat que vol un Parlament plural on tothom s'hi senti còmode–, però no la segona –la de més contingut polític–. "Hauria preferit un discurs només institucional". Ha conclòs. Iceta ha mostrat de nou la seva preocupació perquè la legislatura sigui "molt curta" o fins i tot no arribi gairebé a posar-se en marxa si hi ha noves eleccions al març.

Inés Arrimadas (Ciutadans)

Estrenant la seva condició de cap de l'oposició, Inés Arrimadas ha coincidit amb Albiol i Iceta en les crítiques a Forcadell. La líder de Ciutadans al Parlament ha qüestionat que la presidenta parli d'impulsar un Parlament per a tothom però al mateix temps faci un discurs marcadament independentista, malgrat que "la majoria de catalans van votar-hi en contra". Arrimadas ha tornat a repetir que Forcadell no pot ser la presidenta perquè entre els seus discursos com a líder de l'ANC va "qüestionar la catalanitat de partits com PP i Ciutadans".

Marta Rovira (JxSí)

La portaveu de JxSí ha sortit en defensa de Forcadell i ha lamentat que alguns grups de l'oposició la critiquin des d'abans fins i tot de prendre possessió del càrrec. Rovira ha reivindicat que "la imparcialitat es demostra amb fets" i que la primera decisió de la nova presidenta ha estat obrir la mesa –sense vot– als partits que no hi tenen representació –PP i CUP–. Forcadell és "abans que radicalment independentista, radicalment demòcrata", ha destacat.

stats