Política 26/05/2021

Ciutadans demana l'acta de diputat a Maxo Benalal

El grup parlamentari taronja es reunirà per "prendre les decisions oportunes"

3 min
Marc Pérez-Ribas aquest dimecres en el Parlament amb la portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp

PalmaEl serial protagonitzat per Ciutadans a les Balears les darreres setmanes comença a veure la llum al final del túnel. Si el secretari estatal d'Organització, Borja González, va comunicar dimarts a Maxo Benalal la seva expulsió del partit, aquest dimecres ha estat la portaveu del grup parlamentari, Patricia Guasp, qui li ha reclamat que torni l'acta de diputat. Cal recordar que, a més de conspirar contra Guasp, Benalal està pendent de regularitzar uns 15.000 euros pel cobrament irregular de dietes del Parlament. "Ahir se li va comunicar que ja no forma part de Cs, ni té càrrecs orgànics ni la condició de representant institucional. Esper que el diputat entregui la seva acta i que sigui conseqüent amb el que varen votar els ciutadans", ha remarcat Guasp després de la reunió de la Junta de portaveus parlamentaris.

Davant la possibilitat que Benalal no estigui disposat a entregar la seva acta de manera voluntària, la portaveu ha comentat que el grup parlamentari s'ha de reunir per "dirimir aquestes qüestions" i decidir una estratègia. "La decisió d'expulsar-lo ha estat de la comissió de règim disciplinari, que és l'òrgan encarregat d'aquests temes", ha afegit, a més de destacar que la resolució a la crisi demostra "la necessitat de complir amb les normes del partit".

La visita de González a Palma no només ha desembocat en l'expulsió de Benalal, sinó que també ha servit per encarrilar Marc Pérez-Ribas, un dels diputats díscols que va signar juntament amb Benalal i Jesús Méndez la resolució per llevar el càrrec de portaveu a Patricia Guasp. "Ens alegram que hagi imperat el sentit comú i agraesc a Marc Pérez-Ribas que, gràcies a les seves accions, s'hagi pogut encarrilar això", ha destacat Guasp, a més de remarcar que "els canals interns del partit han funcionat".

Al seu costat, Pérez-Ribas s'ha limitat a manifestar satisfacció "per l'entesa a la qual hem arribat a les reunions amb el secretari d'Organització". "Em remet al que ha dit Patricia Guasp", ha respost en ser demanat si s'havia equivocat participant en l'intent de cop d'estat contra la portaveu.

Benalal vol tornar les dietes irregulars a terminis

Per part seva, no sembla que Maxo Benalal estigui gaire disposat a deixar l'acta voluntàriament i partir. El ja exmembre de Ciutadans ha declarat aquest dimecres a Europa Press que les seves relacions amb el partit "no estan rompudes" i ha considerat una "bona notícia" que s'hagi resolt la crisi en el grup parlamentari. L'ARA Balears ha pogut saber que, en l'escrit que Benalal ha entregat a la Mesa del Parlament on accepta que ha de regularitzar 15.000 euros, també ha sol·licitat poder pagar-los a terminis i no tots de cop. De moment, la Mesa està estudiant si accepta o no la petició de Benalal.

Les reaccions dels partits

D'altra banda, les reaccions de la resta de grups parlamentaris no s'han fet esperar. El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha considerat que Benalal "hauria de deixar la Mesa". "Respectam la presumpció d'innocència i les dinàmiques de cada partit, però s'ha posat en dubte l'honorabilitat d'un diputat", ha afegit –de fet, Benalal ha acceptat en el seu escrit a la Cambra la quantitat que ha de regularitzar, que és de 15.000 euros–.

"Respectam qualsevol decisió que es pugui prendre, però una altra cosa és el tema de les greus disfuncions que hi ha hagut en el cobrament de dietes i que afecta un dels diputats de Cs i que, a més, és membre de la Mesa", ha dit la portaveu del PSIB, Pilar Costa. "No se'ns passa pel cap que algú pugui continuar a un lloc de responsabilitat després de ser expulsat pel seu partit i acusat d'irregularitats", ha dit.

Per part de Més per Menorca, Josep Castells ha recordat que diverses formacions –Més per Menorca, MÉS per Mallorca, PSIB i Podem– han demanat informació per si han de prendre alguna iniciativa. "És un membre de la Mesa que ha tingut una actitud reprovable, però no el podem obligar a deixar l'acta de diputat", ha comentat, a més de destacar que l'import que ha de regularitzar és important. "Si el grup de Cs actuàs en conseqüència i l'expulsàs del partit, automàticament hauria de deixar la Mesa, i sembla que el desenllaç va cap aquí", ha continuat Castells, qui ha considerat que aquesta és "l'única sortida digna" per a algú que ha estat "expulsat pel seu partit".

D'altra banda, el portaveu de Podem, Alejandro López, ha subratllat que els diputats signen una declaració responsable sobre l'ús de les dietes, on s'indica en què es poden gastar. "Sembla que hi ha hagut un gran ús abusiu de dietes que no li corresponien i que ara li reclamen", ha explicat. "Aquest diputat ha estat expulsat de la seva formació i m'imagín que el seu grup parlamentari haurà de procedir", ha afegit.

stats