Política 12/05/2021

La Mesa del Parlament ajorna la decisió de canviar la portaveu de Ciutadans

Els diputats díscols del partit taronja han d'aportar l'acta de la reunió en la qual la majoria va donar suport al relleu de Patricia Guasp per Marc Pérez-Ribas com a portaveu

2 min
Maxo Benalal, Marc Pérez-Ribas i Jesús Méndez surten aquest dimecres del Parlament

PalmaLa Mesa del Parlament ha ajornat fins a la setmana que ve la decisió de canviar el portaveu de Cs a la Cambra i llevar Patricia Guasp a favor de Marc Pérez-Ribas. Cal recordar que a la resolució que varen registrar Pérez-Ribas, Jesús Méndez i Maxo Benalal es feia referència a una reunió del 17 de març. La Mesa ha sol·licitat l'acta d'aquella reunió per poder acreditar que la majoria del grup parlamentari vol aquest canvi. Les reunions entre els dos bàndols enfrontats i encapçalats per Pérez-Ribas i Guasp han continuat al llarg d'aquest dimecres, però els integrants del grup parlamentari continuen sense arribar a cap acord.

Malgrat que la Mesa no ha pres cap determinació, Jesús Méndez ha valorat "de manera molt positiva" la decisió de la Mesa. "En realitat ho ha acceptat, però manca un petit tràmit", ha comentat sobre la petició de rebre l'acta de la reunió de març. Sobre l'ajornament d'una setmana de la decisió del canvi de portaveu, Méndez ha considerat que "només es fa tècnicament". "L'important era que no hi hagués una resistència", ha dit. "Hi ha una qüestió que és fonamental: vivim en el parlamentarisme o vivim en la partitocràcia?", ha demanat, sense voler donar més explicacions.

La Mesa vol confirmar que la reunió dels integrants dels grups parlamentaris es va produir abans de prendre una decisió. Cal recordar que la direcció de Ciutadans ha obert un expedient informatiu als tres diputats que varen registrar la resolució i que va fer públic un comunicat en què assegurava que es tractava d'una decisió unilateral. L'expedient informatiu s'està tramitant i podria implicar l'expulsió d'aquests tres diputats del partit. A més, sobre ells pesa l'ombra d'haver mantingut contactes amb el PP, malgrat que ells ho neguen taxativament i el PP manté que "està obert" a qualsevol persona que vulgui formar part de les seves files.

El reglament de Ciutadans assenyala que el partit és l'encarregat de designar el portaveu i no el grup parlamentari. Però ni Pérez-Ribas, ni Benalal ni Méndez s'han volgut pronunciar respecte de l'acusació d'haver-se botat el reglament.

Crítiques al PP

D'altra banda, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha criticat el PP perquè està disposat a acollir els diputats de Ciutadans que no vulguin continuar en el partit taronja. "Hi ha preocupació per les aclucades d'ull d'algú cap a transfuguisme. El PP ha manifestat que està obert, però cal recordar que els populars varen signar el pacte estatal contra el transfuguisme", ha afegit. El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, s'ha sumat a les crítiques. "Valoram amb preocupació la vulneració del pacte antitransfuguisme. La gent ha votat uns partits i aquesta voluntat és important", ha comentat.

stats