Política 30/03/2019

Prohens acusa Armengol de "complicitat" amb les consultes sobre la monarquia

La vicepresidenta del PP balear ha comparat aquesta iniciativa ciutadana amb el Procés

Ara Balears
2 min
Ciutadans critica les consultes populars es facin en període electoral

PalmaLa vicepresidenta del PP balear i candidata al Congrés en les pròximes eleccions generals, Marga Prohens, ha acusat aquest dissabte la presidenta del Govern, Francina Armengol, de "complicitat" amb les consultes populars sobre monarquia o república que comencen aquest diumenge a Valldemossa i que organitzen entitats cíviques i l'Obra Cultural Balear (OCB). A més, en la seva visita a la localitat, ha comparat aquestes iniciatives amb el Procés, ja que "a Catalunya varen començar de la mateixa manera, amb referèndums impulsats per organitzacions culturals en petits municipis", segons ha informat Efe.

D'altra banda, Ciutadans ha criticat la realització de consultes perquè considera que "no és el moment, en període electoral". La formació taronja ha manifestat en un comunicat que aquest "no és moment per obrir aquest tipus de debats entre la ciutadania, ja que allò important ha de ser debatre sobre habitatge, ocupació, sanitat i educació". Considera que aquestes consultes "suposen un frau, perquè no disposen d'un cens i s'hi permet votar gent d'altres municipis". Amb tot, els organitzadors de la consulta varen destacar que "és simbòlica, no vinculant i es durà a terme sense cens. Només demanam sexe, franja d'edat i si viuen al municipi", afirmà la regidora d'Alternativa per Artà Aina Comas Delgado.

A més a més, segons el partit, una consulta no vinculant "genera frustració entre els ciutadans, com ha passat en tants altres llocs d’Espanya". A més, han recalcat que les decisions sobre un eventual canvi de model d’Estat "s’han de prendre entre tots els espanyols, en un procés constituent i amb totes les garanties".

Cal tenir en compte que les consultes populars sobre monarquia o república es duran a terme en 11 municipis de Mallorca, inclòs el de Palma. Aquesta iniciativa ha pres força després de l’intent de prohibició de la Junta Electoral de la consulta de Valldemossa i el vet de la d’Artà, que a hores d’ara estan recorreguts, gràcies a la col·laboració entre el seu grup promotor i l’Obra Cultural Balear (OCB).

stats