Política 09/11/2022

Ciutadans es torna a alinear amb Vox reclamant que es fomentin "les diversitats lingüístiques de les Balears"

La diputada de MÉS per Mallorca, Joana Aina Campomar, ha demanat a la formació taronja si "amb les inversions estatals a l'Institut Cervantes volen la mateixa consideració amb la modalitat andalusa"

2 min
El portaveu de salut de Ciutadans, Juanma Gómez.

Palma"Quan es parla del foment del català a les Balears, continuarem reivindicant que es tingui el mateix compromís amb les diversitats lingüístiques de les quatre illes". Així ho ha afirmat aquest dimecres el diputat de Ciutadans, Juanma Gómez, durant la compareixença del conseller de Cultura, Universitat i Fons Europeus, Miquel Company, per explicar les línies pressupostàries de les tres àrees. Gómez ha retornat a les argumentacions de Vox en aquest àmbit, que exigeix el reconeixement "del mallorquí, el menorquí, l'eivissenc i el formenterenc" en detriment del català.

Les afirmacions del diputat de la formació taronja han rebut una rèplica per part de la vicepresidenta segona del Parlament, Joana Aina Campomar (MÉS per Mallorca). "El seu partit, quan valora en el Congrés les inversions a l'Institut Cervantes, demanen que es tingui en consideració la modalitat andalusa? És inaudit", ha incidit. De fet, en els Pressupostos Generals de l'Estat, Ciutadans ha presentat distintes esmenes per eliminar qualsevol referència al foment del català i la resta de llengües cooficials, i substituir-ho pel foment de l'esport, la retirada d'amiant del Ministeri de Cultura, o la projecció audiovisual a l'exterior, entre altres qüestions.

El conseller de Cultura ha especificat que en els pressupostos autonòmics del 2023 hi haurà 3,5 milions d'euros destinats a la política lingüística, amb un augment de 55.000 euros respecte de les partides de l'actual exercici. Segons ha exposat Company, els principals eixos seran la defensa dels drets lingüístics dels ciutadans, la dotació de mitjans de comunicació en català o l'impuls de la projecció exterior de la realitat lingüística a les Illes Balears. "Hi ha una situació delicada amb el català", ha afirmat Campomar. "S'ha de fer que sigui atractiva la nostra llengua, l'ús va per avall", s'hi ha sumat la diputada d'El Pi, Lina Pons.

stats