Tramitació
Política 08/11/2022

El PSOE i Podem no han presentat cap esmena referent a les Balears als pressupostos estatals

Ciutadans reclama que es llevin totes les ajudes a la promoció del català previstes per a les Illes

3 min
Vista general de la sala de plens del Congrés dels Diputats.

PalmaNin PSOE ni Podem han presentat cap esmena que faci referència a les Illes Balears durant la tramitació dels Pressupostos Generals de l'Estat, encara que sí que ho han fet per a altres territoris. Així ho ha reconegut a l'ARA Balears representants dels partits, que justifiquen aquesta posició dels diputats per les Balears d'ambdues formacions. "Aquest ha estat el millor any pressupostari per a les Balears en molt de temps", assenyala el diputat Pere Joan Pons, qui recorda que arribaran recursos estatals per a depuradores i el tramvia de Palma, a més del desplegament del règim especial. "La negociació bilateral ha estat molt bona, i també s'ha de tenir en compte que hi ha esmenes que afecten tot el territori, incloses les Balears", explica Pons, encara que no descarta presentar alguna esmena específica per a les Illes durant la tramitació dels comptes estatals en el Senat.

Per la seva banda, la diputada de Podem Antònia Jover ha apuntat que moltes esmenes del partit morat beneficiaran l'Arxipèlag, encara que "no posi Balears". "Hem fet una valoració dels problemes més grans, i un dels més greus és el de l'habitatge. Cal una estratègia del Govern, però també la llei estatal, que el PSOE està embossant. Per això hem presentat esmenes en aquest sentit", comenta Jover, qui coincideix amb Pons a destacar l'arribada de finançament per al tramvia de Palma o l'aplicació del règim fiscal del REB. "Que no posi Balears no vol dir que no hi repercuteixi. De vegades es fan esmenes per fer i creim que el més important d'aquests pressupostos era garantir ajudes", afegeix la també candidata al Parlament a les properes eleccions autonòmiques.

En canvi, partits com Esquerra Republicana, Compromís, el BNG, Equo i Bildu sí que han presentat esmenes que fan referència a les Balears, malgrat no tenir cap vincle amb les Illes. La llengua pròpia, la posidònia, el transport de residus a Formentera, el tren de Llevant, les infraestructures hidràuliques i les inversions estatutàries són alguns dels temes que toquen aquestes esmenes que presenten diputats d'altres territoris. "És trist que partits que no tenen representació a les Illes hagin presentat esmenes per a les Balears", lamenta el senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, qui remarca que "el PSOE sí que n'ha fet per a altres territoris". A més, Vidal recorda que les coses positives per a les Balears dels pressupostos estatals "són temes que hem lluitat entre tots i que eren compromisos a principi de legislatura", més enllà que el PSIB s'adjudiqui l'èxit de les negociacions amb el govern espanyol.

Ciutadans, en contra del foment del català

Pel que fa a altres partits, Ciutadans ha esmenat els comptes de l'executiu de Pedro Sánchez per llevar totes les ajudes al foment del català, i proposa destinar-les al suport a les activitats esportives, a la cooperació cultural amb Iberoamèrica, la promoció audiovisual a l'exterior, la retirada de l'amiant a la seu del Ministeri de Cultura, la construcció del projecte Madrid Water Center, la remodelació de la piscina municipal d'Aranjuez i la restauració d'obres d'art. El partit taronja també demana un augment del plus que reben els funcionaris estatals per venir a les Balears, un reclam que també fa el PP.

Els populars coincideixen amb altres partits a reclamar finançament per a les obres del tren de Llevant i també demanen dotació pressupostària per al Pla de Reconversió Turística de les Illes Balears. A més, PP i Cs han fet una esmena perquè el règim fiscal especial de les Illes Balears sigui indefinit. El PP també ha reciclat esmenes d'anys anteriors, com la que reclama la cessió de Son Busquets, malgrat que el Ministeri de Defensa ja va cedir el quarter al Govern el maig.

stats