Casado al·lega que es víctima dels CDR per justificar el seu recurs contra els indults

El líder del PP intenta així que prosperi la seva petició al Suprem

3 min
Pablo Casado adreçant-se al Cercle d'Economia divendres passat

BarcelonaEl president espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir la concessió dels indults per "obrir pas a la política". No obstant això, el PP, Ciutadans i Vox insisteixen en la via judicial per fer front al moviment independentista. La triple dreta ha anunciat que recorrerà la concessió de la mesura de gràcia, encara que la doctrina del Tribunal Suprem estableix que només els perjudicats directament pel delicte comès poden presentar un recurs contra l'indult. En un intent d'esquivar aquest requisit i ser acceptat com a part, el líder del PP, Pablo Casado, ha anunciat aquest dimarts que sol·licitarà la "legitimació" al tribunal com a "part afectada", un element que justifica brandant un informe de la Guàrdia Civil que diu que alguns membres dels CDR investigats a l'Audiència Nacional van fer cerques i buscar informació sobre personalitats unionistes, entre les quals ell mateix.

"Podem dir que si els CDR són la continuació de l'1-O, aquells que reportaven amb les seves accions el president de la Generalitat, podrem dir que som part perjudicada", ha argumentat el conservador en una entrevista a Onda Cero recollida per Efe. "La convivència i la concòrdia és complir la llei", ha defensat Casado, i ha considerat una "presa de pèl" que Sánchez parli d'una segona Transició per justificar els indults. Ho fa "simplement per un grapat de llenties", ha recalcat, lamentant que Sánchez vulgui mantenir una "agenda de ruptura". En aquest sentit, ha recordat que Sánchez fa tres anys deia que els presos independentistes haurien de complir la condemna. "Com que necessita continuar a la Moncloa ens intenta fer veure el que ni tan sols ell veia. Hauria de ser sincer i deixar de prendre'ns per idiotes".

També la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha anunciat des de les portes del Parlament –"el lloc dels fets", ha dit– que presentarà un recurs al Tribunal Suprem. "No reescriurà la història del nostre país", ha dit en referència a Sánchez, a qui acusa d'"humiliar totes les famílies que van passar por, que no han tornat a ser les mateixes des del Procés": "A totes aquestes persones els està escopint a la cara". De fet, ha acusat Sánchez d'"apunyalar" els seus votants amb la decisió. Tot i que els indults són una mesura discrecional que correspon al govern espanyol, creu que el seu recurs prosperarà perquè aquests indults "ho incompleixen tot". Com ara "l'informe preceptiu del tribunal sentenciador, la promesa de Sánchez, el sentit comú i que se'ns respecti, se'ns valori, se'ns consideri Catalunya i se'ns doni veu igual o més que els que s'han saltat les lleis".

El recurs de Vox podria tenir més opcions de ser acceptat pel Suprem perquè es va personar en el judici del Procés. La portaveu adjunta del partit al Congrés, Macarena Olona, ha afirmat que la seva formació impugnarà els indults i un cop "suspesos" denunciarà per prevaricació "tots els ministres del govern espanyol que avui els signin". Segons Olona, els indults són "un cop d'estat" perpetrat per Pedro Sánchez, que comet un "acte de traïció" a Espanya. En paral·lel, el líder de l'extrema dreta a Catalunya, Ignacio Garriga, va advertir ahir en una piulada que "Catalunya no és dels separatistes". "La minoria privilegiada fa dècades que assenyala i agredeix una majoria que rebutja els seus dogmes ideològics": "Sánchez és amb els delinqüents". Vox se sumarà a més a una concentració contra els indults que tindrà lloc aquesta tarda a les 19 a la plaça Artós de Barcelona, convocada per Dolça Catalunya.

El PP no contempla una moció de censura a Sánchez

A part d'anunciar que portarà tant els indults com els ministres que els han firmat als jutjats, Vox també ha emplaçat el PP a registrar una moció de censura contra el govern de Pedro Sánchez després del "cop d'estat" que, en paraules de la seva portaveu, Macarena Olona, representa la figura dels indults. En el cas que els populars no prenguin la iniciativa, Olona ha insinuat que el líder de Vox, Santiago Abascal, presentarà altre cop una moció, tal com va fer l'octubre de l'any passat. Els populars, però, de moment no contemplen aquesta acció. La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha assegurat que estan centrats en "enfortir" el projecte de Pablo Casado perquè la seva "alternativa" venci a les urnes i ha donat a entendre que de moment no preveuen la presentació d'una moció de censura.

stats