Política 24/05/2023

Belarra, Montero, Iglesias i Díaz: les Balears, un oasi per a Unides Podem

Les Illes són l'única comunitat que ha reunit en campanya electoral les màximes dirigents de la formació morada, la líder de la plataforma Sumar i l'exvicepresident del govern espanyol

3 min
Ione Belarra a l'acte de Calvià

PalmaLes bregues internes entre Yolanda Díaz, per una banda, i Irene Montero i Ione Belarra, per l'altra, per les quotes de poder dins la plataforma Sumar –que concorrerà a les eleccions generals– han generat certes tensions a l'espai a l'esquerra del PSOE al llarg d'aquestes setmanes. Si bé és cert que en aquesta campanya electoral s'ha firmat una treva per enfortir aquestes candidatures progressistes i afrontar les generals del pròxim desembre amb més múscul, hi ha comunitats on s'ha prestat més atenció que a altres, amb Díaz fent campanya per Unides Podem (UP). Aquest és el cas de les Balears, l'única que ha comptat amb la presència de les tres ministres, i també de l'exvicepresident del govern espanyol i actiu mediàtic, Pablo Iglesias.

En qüestió d'onze dies les figures més reconegudes d'aquest espai polític han visitat les Balears per fer campanya a favor dels candidats municipals d'Eivissa, Calvià i Palma, a més dels candidats als dos consells insulars i Antònia Jover, que aspira a presidir el Govern. La primera va ser la secretària general de la formació morada, Ione Belarra, que va fer un míting a Calvià el passat 14 de maig, amb la presència de les Kellys i Memòria de Mallorca, per fer veure que els drets laborals i la memòria democràtica són dues de les seves grans banderes. "El sector de l'hostaleria és molt nostre", explica un dirigent de la formació illenca.

Irene Montero va fer el mateix a Eivissa el 18 de maig, i Iglesias a Palma el passat cap de setmana. De fet, l'exvicepresident del govern espanyol, fins ara, només ha estat a les Illes Canàries i a les Balears, tot i que aquest mateix dijous farà un míting a Madrid i demà al País Valencià, dos territoris on s'especula que Unides Podem podria no arribar a la barrera electoral. En el cas de Díaz, farà el darrer gran acte de campanya de la coalició a les Illes aquest dijous al parc de les Estacions de Palma. "No és el mateix que et cridin per a un territori on no es governa que en un altre on s'està a l'Executiu", afirmen des del partit. Cal recordar que el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, ha estat sempre un ferm defensor de Díaz i el seu projecte electoral.

Una de les raons que expliquen aquest oasi que es viu a les Illes és que no hi ha altres formacions, a banda de la coalició d'UP, que s'integrin a Sumar. Mentre al País Valencià hi ha Compromís, a la Comunitat de Madrid Más Madrid, i a les Canàries Projecte de Drago de l'exsecretari d'Organització de Podem, Alberto Rodríguez, a les Balears MÉS per Mallorca té la seva marca electoral pròpia per concórrer a les generals –Ara Més–, amb Més per Menorca i Ara Eivissa. Es posa l'exemple de MÉS, perquè forma part de la Declaració de Mallorca juntament amb Compromís, Más País i Projecte Drago, entre d'altres. De fet, Joan Baldoví, Íñigo Errejón i Alberto Rodríguez han fet campanya per la candidata de MÉS per Palma, Neus Truyol. Per tant, aquí Díaz no ha de fer equilibris com en altres territoris per acontentar les dues parts, i Díaz, Montero i Iglesias es dediquen a fer campanya per la seva formació.

L'esquerra posa Eivissa en el punt de mira

La presència de Montero a Eivissa no ha estat casualitat. Una altra Montero, Maria Jesús –ministra d'Hisenda i Funció Pública–, també va visitar l'illa pitiüsa, a més de Mallorca, aquest dimecres, per contraprogramar el míting que el president del PP balear, Alberto Núñez Feijóo, ha fet al Trui Teatre de Palma. El mateix va fer el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el passat 17 de maig. Per què Eivissa i Mallorca, i no Menorca? A les dues illes està en joc gran part del resultat electoral del 28-M. Mentre a Menorca la victòria de l'esquerra està certament assegurada, a Mallorca i Eivissa s'espera un cert retrocés. D'aquí la voluntat d'UP i PSIB de mobilitzar davant la possibilitat que el PP i Vox assoleixin una majoria absoluta als consells insulars i al Govern.

stats