Política 18/05/2023

Sánchez ratifica la partida per al tramvia de Palma en una gira sense grans compromisos

El president del govern espanyol evita a Eivissa i Mallorca anuncis d'àmbit estatal i posa l'accent en els municipis per afrontar les eleccions del 28 de maig

5 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dimecres a palma

PalmaEn aquesta gira que ha fet aquest dimecres a les Illes el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no hi ha hagut grans anuncis d'àmbit estatal com havia fet en els mítings d'altres territoris. Per exemple, amb les entrades de cinema a dos euros cada dimarts per als majors de 65 anys anunciat a Ciudad Real, o la rebaixa del període de cotització per a la jubilació anticipada dels treballadors amb discapacitat a Vitòria. "La dreta diu que som multianunci. Preferesc anunciar que ficar la pota com fan altres cada dia en els seus mítings", ha comentat amb clara referència al president del PP, Alberto Núñez Feijóo.

En el cas de les Illes, els dos grans compromisos han estat en clau municipal. A Eivissa, la construcció de 532 habitatges públics a Can Escandell, i a Palma, que "en les pròximes setmanes" el Consell de Ministres donarà llum verda al conveni per finançar el tramvia, amb un total de 185 milions d'euros. El cap de l'executiu estatal ha titllat el batle de Palma, José Hila, d'haver estat "espavilat" per llançar-se en aquest projecte amb l'arribada dels fons europeus. Cal recordar que el passat 3 d'octubre, en la seva darrera visita a l'illa, Sánchez va anunciar els 20 milions inicials per iniciar les obres del projecte, a més de dues mesures per posar en marxa el règim fiscal, la darrera pota del REB.

Sánchez ha subratllat aquest compromís a l'acte principal de campanya del PSIB, al pavelló Son Ferragut de Palma, que ha congregat al voltant de 2.000 persones en el que ha estat un autèntic bany de masses per al secretari general del PSOE. La seva entrada ha estat acompanyada de nombrosos crits de "president", i s'ha sentit algun "t'estim" entre el públic quan es disposava a iniciar el seu discurs. La presidenta del Govern, Francina Armengol, sempre ha defensat que Sánchez no és un element de desgast, amb un tarannà semblant al de Ximo Puig al País Valencià, i radicalment diferent del de Javier Lambán a Aragó, i Emiliano García Page a Castella - la Manxa, que veuen amb més recel les aliances amb Esquerra Republicana i EH Bildu, per exemple.

El PSIB ha reunit 2.000 persones a l'acte central de campanya

Sánchez venia d'enfrontar-se el mateix matí a la portaveu del PP en el Congrés dels Diputats, Cuca Gamarra, arran de la presència de set exmembres d'ETA condemnats per delictes de sang a les llistes municipals d'EH Bildu. Aquest argument és el que ha utilitzat el PP en la campanya electoral, ja que la formació abertzale ha estat un soci per tirar endavant bona part de l'agenda legislativa. Sánchez ha acabat titllant d'"indecent" la decisió inicial de Bildu, tot i que els set individus han renunciat. Tot i això, a les Balears no ha fet cap referència a aquest fet.

El líder del PSOE ha començat afirmant que està "obsessionat" a reforçar el pilar de l'educació. "A l'etapa 0-3 anys tenim un problema, no hem pogut cobrir la gratuïtat. Des del 2021 hem invertit més de 600 milions que hem repartit a les comunitats, i aquí és on entra José Hila. Gràcies al seu compromís no s'estén només a l'etapa de 2-3 anys, sinó que serà de 0-3 anys", ha destacat.

A més, Sánchez ha posat en relleu el REB. "Té a veure amb la lluita que Francesc Antich va plantejar com a president de les Balears, que és el mateix que ha fet Francina Armengol: lluitar pels interessos de les Illes", ha afirmat. A Antich també hi ha fet referència Armengol. "Tenc la immensa sort de ser la primera presidenta de les Illes, la primera a la història de repetir un govern progressista, repetirem la tercera legislatura, i ho vull agrair a una persona, ja que sense ell no estaríem com estam: Francesc Antich", ha expressat, cosa que ha provocat forts aplaudiments dels assistents, encara que Antich no hi era físicament, però "sí de cor".

"Entenc la ràbia i la frustració de la dreta, ja que amb fets desmuntam un a un, com a fitxes de dominó, els dogmes liberals que es van instal·lar a l'anterior crisi financera", ha destacat el president del govern espanyol. Així com ha dit també a Eivissa, ha retret que el projecte polític de la dreta sigui "derogar, desmantellar i desmuntar". "Això és fer marxa enrere, tornar al passat que no volem. L'Espanya del 2013 és la de les retallades, la precarietat i la corrupció", ha assenyalat. "El PP acabaria abans dient si vol derogar el dret dels espanyols a tenir drets", ha afegit.

Armengol utilitza les fotografies de Matas

Armengol també s'ha referit a la corrupció. Per primera vegada, ha atacat el PP amb les famoses fotografies de persones del partit, que van a les llistes del PP de Mallorca, amb l'expresident del Govern, Jaume Matas, i amb l'exdirigent condemnat pel Cas Over, José María Rodríguez, a un restaurant de Can Picafort. "Davant tenim una dreta que es reuneix amb el pitjor del passat, amb la corrupció, per decidir el que vol per a les Balears, és una falta de respecte per a aquesta societat", ha destacat.

Sánchez i Armengol han criticat la corrupció del PP

A més, Armengol ha presumit de la mediació del Govern entre sindicats i patronal, en el dia que s'ha desconvocat la vaga del sector del metall, amb l'acord d'incrementar els salaris un 14% en els pròxims tres anys. "El Govern mai s'ha posat de perfil", ha assenyalat. També ha fet referència a la polèmica que va envoltar la líder del PP, Marga Prohens, qui va titllar la implantació de llits elevables en els hotels com "la ximpleria més gran en política turística". "Si pensa això, o és que mai ha fet un llit o és que no està capacitada per ser la presidenta de les Balears", ha afirmat.

Amb la que és una tònica general en els discursos d'Armengol, ha assimilat el PP amb Vox. "Van quedar al·lucinats quan Sánchez va aconseguir 140.000 milions d'euros d'Europa amb la pandèmia. Es van posar de perfil, i van pensar que com pitjor anàs, millor per a ells. Van pensar amb interessos electorals, i amb la salut i el futur de la gent no es juga", ha remarcat.

Per la seva banda, la presidenta del Consell de Mallorca i candidata a la reelecció, Catalina Cladera, ha posat en relleu el fet que a l'illa el partit es presenti a 50 dels 53 municipis. "Tenim l'aval de la gestió ben feta, la recuperació econòmica i la redistribució de la riquesa que sempre duim en el nostre ADN", ha subratllat. Allà on ha fet més incís el batle de Palma ha estat en Son Busquets. "Ha de ser el nou barri jove, que en lloc de ser un solar per subhastar com volia fer el PP, sigui un barri promogut des del sector públic", ha incidit.

stats