Política 20/05/2023

Pablo Iglesias: "Som la força política que ha obligat el PSOE a fer el que mai no vol fer"

L'exsecretari general de Podem ha acusat la dreta "d'utilitzar Madrid per irradiar un model centralista de dominació sobre tots els territoris" durant l'acte central del partit a Palma

3 min
L'exvicepresident de l'Estat i exsecretari general de Podemos ha protagonitzat l'acte central del partit a Palma.

Palma"Quan venia en el cotxe he demanat a qui m'acompanyava per les coses d'aquí. Les diferents competències que teniu. El Govern, els consells insulars, les diferents illes. Com de complicat és de vegades des de Mallorca entendre el que passa a Eivissa. I jo només pensava: que diferent és Espanya de Madrid", ha arrancat l'ex secretari general de Podem, Pablo Iglesias, en l'acte central de campanya del partit d'aquest dissabte a Palma.

Més de 200 persones han acudit a la seu de Comissions Obreres (CCOO) de Palma per escoltar Iglesias, que ha parlat sobre la "madrilenyització de la dreta". El membre de Podem ha criticat que la dreta "sap perfectament que Espanya no és Madrid, però han entès que el seu espai de poder des d'on irradiar un model centralista de dominació sobre tots els territoris és Madrid".

Els candidats de Podem al Consell de Mallorca, al Govern i a l'Ajuntament de Palma amb Pablo Iglesias.

Segons Iglesias, l'estratègia d'aquests partits és parlar d'ETA: "Els demanis el que els demanis, tenen ETA tot el dia a la boca". I ha advertit que això "no és perquè estiguin bojos", sinó que respon a "una estratègia molt precisa i articulada que fa anys que impulsen des del seu laboratori de treball, que és Madrid, perquè precisament allà és on es troben els seus principals actius; no tan sols polítics, sinó també mediàtics, judicials i econòmics, per consolidar el manteniment d'un poder conservador i reaccionari".

Iglesias ha acusat la dreta de fomentar la il·legalització d'alguns partits per mantenir-se en el poder: "Han descobert que la clau del seu manteniment és carregar contra Podem perquè hem posat fi al bipartidisme i això els recorda permanentment que Espanya no és Madrid. No és casual que els millors resultats electorals que va tenir Podem, a més de Catalunya i al País Basc, fossin en aquestes illes i a les Canàries".

Crítiques també per al PSOE

No només ha parlat de la dreta, sinó que també ha criticat el PSOE per prioritzar governs "amb Ciutadans, en solitari o fer pactes d'Estat amb el Partit Popular", abans que amb Podem: "Som la formació política que teixeix la possibilitat que hi hagi una direcció d'Estat d'esquerres que obligui el PSOE a iniciar un camí de governabilitat en molts de territoris i ajuntaments i, finalment, a l'Estat. Hem obligat el PSOE a fer allò que per ell mateix mai no vol fer".

L'habitatge, el fil conductor de l'acte de Podem

En el míting també hi han intervingut els principals candidats a les eleccions del 28-M del partit i tots ells han parlat del compromís de Podem a regular el mercat immobiliari. "Feim política per abaixar els preus de l'habitatge a cada veí treballador d'un barri de Palma. Nosaltres defensam algú que ha de pagar el lloguer, i avui se l'ajuda regulant-lo i obligant, mitjançant impostos, a posar habitatge buit en el mercat", ha defensat la cap de llista per a l'Ajuntament de Palma, Lucía Muñoz.

També la candidata al Parlament, Antònia Jover, ha assegurat que "el mercat immobiliari fa més rics els rics, per això nosaltres el regularem".

El transport gratuït, l'escut social i el salari mínim interprofessional

Per part seva, el candidat a la presidència del Consell, Iván Sevillano, ha centrat el seu discurs en el fet que "Unides Podem s'ha erigit com a eina de transformació social i canvi". "Junts i juntes, hem aconseguit desplegar el major escut social de la nostra democràcia, sostenint milions de famílies, autònoms i petites i mitjanes empreses en els temps més durs de la crisi", ha celebrat.

Finalment, el coordinador d'Esquerra Unida a les Illes Balears (EUIB), Juanjo Martínez, ha destacat que "l'escut social desplegat per Unides Podem en els governs de coalició ha permès protegir els treballadors, mentre que la pujada del Salari Mínim Interprofessional va permetre que els sindicats tinguessin eines útils per millorar els convenis laborals". A més, ha celebrat haver aconseguit que el transport públic sigui gratuït i ha avançat que "ara es vol mantenir per sempre".

stats