Política 01/02/2023

Armengol presumeix per fer marxa enrere en l'exempció del català: "Garantim els drets lingüístics"

La presidenta del Govern recorda que el PP va eliminar el requisit lingüístic i adverteix a El Pi: "Just per això hauria de saber a qui ha de donar suport"

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dimecres

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha presumit aquest dimecres en la sessió de control de la rectificació que Salut ha anunciat sobre l'exempció del català, en el procés d'estabilització de metges i infermeres. Finalment, el català, amb la moratòria de dos anys per acreditar-lo, serà obligatori per a 34 de les 49 categories sanitàries, ja que s'ha comprovat que no són deficitàries a partir de les sol·licituds presentades. Així i tot, des de l'Executiu es farà un "acompanyament lingüístic" als treballadors de les 15 categories restants perquè s'acabin coneixent les dues llengües cooficials, i condicionant la mobilitat laboral al requisit lingüístic.

"Aquest Govern té clar des del 2015 que s'han de garantir els drets de la ciutadania i posar en el centre de les polítiques els ciutadans, garantint el dret a la salut i els drets lingüístics", ha afirmat en la seva resposta a una pregunta del portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià. El diputat regionalista ha retret "la demagògia" del Govern per admetre dilluns que el català és un obstacle per atreure sanitaris, i ha recordat que el Col·legi de Metges apuntava la problemàtica de l'habitatge o l'alt cost del nivell de vida a les Illes com els grans problemes.

A més, Melià ha reiterat que Armengol ha assumit el discurs del PP i Vox davant aquesta qüestió. "El Govern té una normativa que estableix el català, com a principi general, com un requisit, però aproven les bases i construeixen un relat on s'han instal·lat en l'opció del PP i Vox. On són, senyora Armengol?", ha demanat el portaveu regionalista. La presidenta del Govern ha recordat que l'Executiu de José Ramón Bauzá va eliminar el requisit lingüístic i el va establir com un mèrit, un fet que ha aprofitat per fer una picada d'ull a El Pi en clau electoral: "Just per això El Pi hauria de saber a qui ha de donar suport". "Ja decidirem en el seu moment a qui donarem suport", ha replicat el diputat.

Armengol ha finalitzat la seva intervenció lloant l'Obra Cultural Balear (OCB). L'entitat va presentar un recurs de reposició el passat 3 de gener contra el procés d'estabilització a la sanitat, i amenaçava de dur el Govern als jutjats si no hi havia una rectificació. "Aquest Govern farà possible estabilitzar les places i garantir els drets lingüístics. S'ha d'agrair a qui ho fa possible, sobretot la societat civil o l'OCB, que des de fa molts anys vetlla per garantir els drets lingüístics", ha subratllat.

Cal recordar, a més, que aquest dimecres tindrà lloc la reunió del Consell Social de la Llengua Catalana, on són presents lingüistes de prestigi, la mateixa OCB o els càrrecs de MÉS de Política Lingüística que havien posat el seu lloc a disposició del partit per presentar la dimissió en cas que no es fes marxa enrere en el procés d'estabilització. La reunió es preveia tensa per la situació viscuda la darrera setmana, però l'anunci d'aquest dimecres, sobre l'obligatorietat del requisit lingüístic en 34 de les 49 categories, pot alleugerir la tensió.

stats