Política 13/03/2022

Armengol reclama "mesures directes" per abaixar els costos del carburant en el sector primari i del transport

La cap de l'Executiu ha reivindicat en la conferència de presidents que cal actuar en el "problema mare": el canvi de model energètic europeu

3 min
La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, amb el president del Govern estatal, Pedro Sánchez

Palma"La baixada generalitzada d'imposts no és la solució, la solució és anar al problema mare: la regulació energètica europea", ha reivindicat aquest diumenge la presidenta del Govern, Francina Armengol, en la conferència de presidents autonòmics celebrada a l'illa canària de La Palma, de la qual ha fet una valoració "molt positiva". La cap de l'Executiu balear ha reclamat anar "al més gran" per tenir un preu d'energia "adequat" per a les famílies i empreses, i "el més gran és canviar el sistema regulador europeu". "És on ens ho jugam tot, és un disbarat que el gas condicioni la factura de l'energia", ha afirmat.

Les crisis humanitària i econòmica derivades de la guerra han esdevingut els temes principals del fòrum, i aquí Armengol ha fet incís en les afectacions específiques de les Balears. "El fet de ser illes ens fa més dependents del transport interinsular, amb la Península o de mercaderies", ha afirmat en la roda de premsa posterior a la reunió. "Hem demanat mesures sobre els preus dels carburants en el sector primari i el de transports, els més afectats per la pujada de preus", ha afegit. La presidenta del Govern ha insistit en ajudes que vagin en la línia, sobretot, de subvencions o desgravacions fiscals.

Segons ha explicat Armengol, els presidents autonòmics i el president del govern estatal, Pedro Sánchez, han acordat fer un pla d'acció conjunt per mitigar els efectes econòmics de la invasió russa d'Ucraïna. En uns dies es convocarà una conferència sectorial amb la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, i la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en què totes les comunitats aportaran propostes contra la crisi, "amb l'acord d'afrontar la situació des de la unitat".

A més, Sánchez ha demanat als presidents autonòmics que "estiguin atents" als patrimonis d'oligarques russos que hi pugui haver a les comunitats, "estudiar entre tots la seva situació" i tenir informació compartida amb el Ministeri d'Hisenda.

Acollida de refugiats

Les autonomies han arribat a un acord per unanimitat en l'actuació davant l'acollida de refugiats, tot i que "hi ha d'haver un compromís més global", en un pla d'acollida que actuï en l'escolarització o en l'accés a la sanitat, segons ha valorat Armengol. "Les Balears sempre han estat disposades a acollir refugiats", ha remarcat. En aquest sentit, ha demanat que es descentralitzi el registre de persones provinents d'Ucraïna que entren a les Illes per agilitar el procés i "donar totes les garanties de manera immediata".

La presidenta del Govern ha posat l'accent en "la visió de gènere" en l'acollida, ja que "sobretot venen dones i nins", i també ha plantejat la "necessitat d'intermediació" perquè els refugiats s'insereixin en el mercat laboral "ràpidament". Encara no s'ha concretat el nombre d'ucraïnesos que vindran a Espanya, però "tot d'una que hi hagi aquesta concreció, el nostre plantejament és el d'acollir". A més, la cap de l'Executiu autonòmic ha avançat el compromís de Sánchez de rebre fons europeus per fer front a l'acollida dels ciutadans ucraïnesos que fugen de la guerra.

Un altre acord al qual s'ha arribat a la conferència, i que era un tema que duia la presidenta del Govern, és l'agilització dels procediments dels fons europeus per la pandèmia, "sobretot en allò que afecta les energies renovables". Armengol ha tret pit de la inauguració dilluns de la primera planta productora d'hidrogen verd de tot l'Estat. "Som punters en energies renovables", ha subratllat.

Règim fiscal

En aquesta conferència de presidents hi eren també els ministres del govern estatal, i segons ha exposat Armengol, ha parlat amb la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, sobre la part fiscal del Règim Especial de les Balears. "És una qüestió que sempre tenim damunt l'agenda", ha subratllat. "És bo analitzar el text que vam acordar amb el Ministeri per veure les mesures que s'haurien de prendre  o no amb la situació actual, que és diferent de la de 2019", ha continuat.

Rebaixes impositives

Sánchez, segons ha informat Europa Press, ha traslladat als presidents autonòmics que el govern estatal aprovarà rebaixes impositives als sectors afectats per la guerra d'Ucraïna, sense precisar en què consistirà.

A més, el president de l'executiu espanyol ha avançat que es revisaran les regles fiscals "d'acord amb la nova realitat econòmica de la guerra i la sortida de la pandèmia" del coronavirus, si bé encara sense concretar res.

stats