Societat 02/03/2022

Les Balears ja han oferit 162 places per a refugiats ucraïnesos

"Estic segura que en podrem incorporar més", ha afirmat la consellera d'Afers Socials i Esport, Fina Santiago

2 min
La consellera d'Afers Socials, Fina Santiago.

PalmaLes Illes Balears ja han notificat al govern estatal la possibilitat d'acollir fins a 162 refugiats ucraïnesos que fugen de la guerra. Així i tot, la consellera d'Afers Socials i Esport, Fina Santiago, ha apuntat que "en podrem incorporar més". A la reunió interterritorial que es va fer aquest dimarts sobre aquesta qüestió, es va reclamar a cada comunitat que indicàs la capacitat d'acollida, una dada que aportarà aquest dimecres el Govern autonòmic.

Així, a les 73 places permanents dels dos albergs, ha assenyalat Santiago, s'hi han sumat 15 places a pisos buits, 40 d'una planta de l'Hospital de Sant Joan de Déu, 4 d'un alberg del Consell de Mallorca i 30 de famílies amb relació amb Ucraïna, que s'han oferit per acollir menors o altres famílies. En total, són cinc places que ofereix el Consell Insular de Menorca, i la resta es troben a Mallorca.

"Contínuament rebem peticions de col·laboració, d'entitats privades i de famílies disposades a acollir", ha apuntat la consellera. "Les Balears han estat a l'altura de la demanda de solidaritat", ha continuat. Per ara no se sap quan podran arribar els refugiats provinents d'Ucraïna. "No depèn de nosaltres", ha puntualitzat Santiago.

L'estratègia dels països de la UE, segons la titular d'Afers Socials, és "alleujar els països fronterers amb Ucraïna", com Polònia o Moldàvia. "Si la guerra continua es començarà a plantejar la redistribució de persones", ha destacat Santiago, i per això era primordial saber la disponibilitat dels distints estats de la UE.

Pel que fa a l'oferta inicial de l'hotel covid per acollir refugiats, la consellera ha explicat que se situa "al marge" de les 162 que hi ha actualment. "Es posarien a disponibilitat si venien avui per demà, mentre cercàvem espais més estables", ha indicat. De fet, ja hi ha nou ucraïnesos que estan en apartaments municipals i que pròximament aniran a l'hotel covid. "Són ciclistes i famílies que s'havien de traslladar a Ucraïna i no s'han pogut moure", ha exposat la consellera.

stats