El govern, bancs i oligarques: les sancions d'Occident a Rússia

La UE castiga també el ministre de Defensa rus, la portaveu d'Exteriors i la xarxa mediàtica i de propaganda del Kremlin

4 min
¿El Kremlin pot influir 
 En les eleccions franceses?

Brussel·lesEls aliats occidentals han respost amb immediatesa al reconeixement des de Rússia de les anomenades repúbliques populars del Donbass. Tant els Estats Units com la Unió Europea han posat en marxa la maquinària de les sancions perquè entrin en vigor amb la màxima celeritat possible. En el cas de la UE, per exemple, serà aquesta mateixa tarda, una vegada s'hagin publicat tots els documents legals al Butlletí Oficial de la Unió Europea. Les represàlies volen fer mal directament al Kremlin i l'entorn de Putin, ja sigui per la via militar com financera o de la comunicació. Això sí, es reserven munició de cara a una eventual escalada, i ara per ara no afecten personalment el president rus.

El sector financer

Les mesures van més enllà de les tradicionals sancions diplomàtiques. Rússia està del tot integrada al sistema financer mundial. Per això les sancions per aquesta via l'afecten considerablement. En aquest sentit, el Regne Unit ha posat a la diana cinc bancs: Bank Rossiya, Black Sea Bank, Genbank, IS Bank i Promsvyazbank. I els EUA el banc VEB, que gestiona els fons de pensions estatals, i el Promsvyazbank, que finança el sector militar i de defensa rus. "Tots els actius sota jurisdicció dels EUA es congelaran immediatament i els individus i entitats d'aquest país tenen prohibit fer-hi negocis", va afirmar en departament del Tresor nord-americà en un comunicat. En el cas de la UE, són tres les entitats que passen a formar part de la llista negra. El Bank Rossiya té estrets vincles amb alts funcionaris del Kremlin, i els EUA ja hi aplicaven sancions des del 2014. En aquest àmbit, l'última sanció i la més temuda és excloure Rússia del sistema d'intercanvi de dades bancàries SWIFT, una mesura que hi ha damunt la taula, però que Occident es reserva com a últim recurs.

L'accés als mercats de capital i deute

Un altre dels punts forts d'aquest primer paquet de sancions és l'exclusió de Moscou de la capacitat d'accedir als mercats d'Europa i els EUA. "Les mesures aniran dirigides a l'habilitat de l'estat i el govern rus d'accedir als mercats financers i de capitals europeus", deia aquest dimarts la UE en un comunicat. A la pràctica, això significa que els inversors europeus tindran prohibit fer negocis amb els bons sobirans russos. Els nord-americans ja no podien fer-ho de manera directa, però a partir del primer de març tampoc ho podran fer al mercat secundari. En el cas del Regne Unit, de moment un dels elements clau del negoci rus a Londres, la compra de mansions de luxe amb diners opacs a través de societats pantalla domiciliades en paradisos fiscals sota domini britànic i la captació de capitals a la City, no queda afectat, informa Quim Aranda. Però l'amenaça hi és.

Funcionaris, polítics i oligarques

A escala individual, Occident també ha situat en el punt de mira centenars de persones. La Unió Europea, per exemple, congelarà els actius i prohibirà els viatges a Europa a tots els membres del Parlament rus (Duma). Són 351 persones en total. Aquesta és una via de sanció tradicional que tant la UE com els EUA i el Regne Unit ja tenien en vigor contra algunes personalitats russes des de l'annexió de Crimea. Tal i com ha avançat el New York Times, la UE sanciona també el ministre de Defensa rus, Serguéi Shoigu; la portaveu del ministeri d'Exteriors, Maria Zajarova; i també Margarita Simonyan, que lidera la televisió russa RT. També s'actua contra la cúpula militar russa i el sector mediàtic considerat responsable de la guerra de desinformació i propaganda. També Yevgeny Prigozhin, home de negocis proper a Putin i propietari del grup Wagner.

En el cas britànic, s'apunta directament a tres oligarques, que ja havien sigut sancionats pels EUA el 2014: Guennadi Timtxenko, un multimilionari que controla el grup Volga, un fons d’inversions; Boris Rotenberg, copropietari de SMP Bank, i el seu nebot Igor Rotenberg. Des de Washington s'ha afegit aquesta setmana a la llista d'oligarques russos ja sancionats Aleksander Bortnikov, cap del poderós servei de seguretat interna i contraintel·ligència de Rússia; el seu fill, Denis Bortnikov, vicepresident de la institució financera estatal russa VTB Bank Public Joint Stock Company, i Serguei Kirienko, antic primer ministre i cap de gabinet de Putin, que també està relacionat amb l'enverinament de l'opositor rus, Aleksei Navalni. També rep sancions el conseller delegat del banc militar esmentat, Petr Fradkov.

Energia i xips

Un dels punts calents d'aquest conflicte és l'energia. Rússia té aquí la paella pel mànec perquè és la proveïdora del 40% del gas que consumeix la Unió Europea. Però la UE fa setmanes que treballa per tenir alternatives i ha donat suport absolut a la decisió d'Alemanya d'aturar la certificació del gasoducte Nord Stream 2. Més enllà d'això, els aliats occidentals tenen en vigor altres sancions contra el sector energètic rus: la companyia estatal de gas Gazprom, la seva branca petroliera Gazpromneft i els productors de petroli Lukoil, Rosneft i Surgutneftegaz s'enfronten a diversos tipus de restriccions a l'hora de comerciar o emetre deute. Però que Occident vagi més enllà en aquest flanc és complicat. On sí que Europa té més poder de pressió és en el sector dels components electrònics, una advertència que Brussel·les ha posat diverses vegades damunt la taula: "Tenim molts productes d'alta tecnologia en posició dominant al món, i que són absolutament necessaris per a Rússia, que no els pot substituir fàcilment", avisava Von der Leyen fa alguns dies. També els EUA han avisat la indústria de xips del país que estigui preparada per si cal aplicar noves restriccions a les exportacions a Rússia.

stats